През последните няколко години, като по традиция, дните около Деня на София - 17 септември, са запазени за фестивала, който преобразява стария център на столицата. КвАРТал Фестивал вече се налага като едно от най-дългоочакваните, пъстри и оживени градски събития и това съвсем не е случайно.

Пролет в КвАРТал фестивал - 3 дни в сърцето на стара София

Пролет в КвАРТал фестивал - 3 дни в сърцето на стара София

Идея за градски активности този уикенд

Организаторите знаят, че културното и архитектурно наследство са чарът на всеки град. И именно затова вече девета година продължават да припомнят на софиянци тези ценности, превръщайки стария център в една от най-привлекателните градски точки.

Мястото е добре познато - и тази година събитието ще се разгърне в карето между булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Васил Левски". В рамките на три дни - 13 септември (петък, след 18 ч.), 14 и 15 септември (събота и неделя до 22:30 ч.) КвАРТал Фестивал отново ще свърже историята, старите къщи, малките бизнеси и занаяти, за да пресъздаде атмосферата на някогашния бохемски квартал.

Темата на тазгодишното издание е "Духът на стара София". Фокус ще бъде периодът на създаване на квартала в началото на ХХ век, известен като търговския и бохемския, докъдето е стигала емблематичната улица "Търговска". Там са издигнати множество сгради-паметници на културата, строени от видни българи за домовете на писатели, лекари, книжари, фотографи, търговци и царски гости.

Посетителите на фестивала ще се пренесат в стария софийски център от началото на миналия век. Чрез архиви, снимки и истории, превърнати в изложби и организирани обиколки, всеки желаещ ще може да влезе в домовете, да чуе разказите от първо лице и да се наслади на културната програма из временните пешеходни пространства.

За първи път те са цели осем и освен изложби и градски турове, на територията им ще се разгърнат още арт инсталации, творчески работилници, кинопрожекции и музика. Програмата е богата и си струва да не изпускаме шествието на ретро-автомобили, а също и събитията, организирани в заобикалящите квАРТала сгради - Централните хали и Дома на киното. Както винаги, посетителите ще могат да разгледат и купят занаятчийски продукти и изделия от малките бизнеси, както и да опитат разнообразни храни и напитки.

КвАРТал Фестивал 2023 - какво ни очаква на осмото издание

В сърцето на възродена София

Какво ни очаква на КвАРТал Фестивал тази година

КвАРТал Фестивал 2024: Духът на стара София е от 13 до 15 септември, с вход свободен. Повече информация има тук.