Въпреки че са изчезнали преди векове (или може би именно затова), динозаврите са все така интересни - както на нас, така и на учените. В последните години изследванията и откритията, свързани с тях, са доста, а ние сме любопитни да научим всяка нова информация.

Земята, новооткритото масово изчезване на видовете и как е помогнало на динозаврите

Как динозаврите стават господари на Земята

Когато природата е на твоя страна

Основната теория, която вероятно знаем още от ученическите години, е, че преди около 66 милиона години метеоритът Чиксулуб е ударил днешния полуостров Юкатан в Мексико, което е довело до изчезването на Креда-палеогена и на 3/4 от живота на Земята, включително и на динозаврите.

Сега обаче ново изследване представя една малко по-различна теория, свързана с климатичните промени. Чрез анализ на данни от 1600 останки на динозаври, намерени по цялата планета, се изчислява колко често срещани са някои видове месоядни и растителноядни динозаври в края на Креда.

Снимка 537769

Източник: iStock

Екип от Института по еволюционна наука на университета в Монпелие проследява упадъка на шест семейства динозаври, включващи близо 250 различни вида. А изводът е, че има видове, които започват да изчезват близо 10 милиона години преди метеоритът да удари планетата.

Учените имат две основни възможни обяснения за това явление. Едното е охлаждането на глобалния климат преди около 75 милиона години, когато температурите падат до осем градуса по Целзий.

Снимка 537768

Източник: iStock

Това може да доведе до масова смърт сред видовете, които не са успели да се адаптират, защото динозаврите принципно са свикнали на топъл и влажен климат, който се наблюдава през цялото им съществуване до този момент.

Другото интересно заключение е, че първо се наблюдава изчезване на тревопасните видове, вероятно отново породено от ниските температури и невъзможността да си намират храна. А след като тяхната бройка намалее, намалява и тази на месоядните, защото и те, като хищници, остават с по-малко плячка.

Т-Рекс, останките от динозавъра Стан и продажбата им за близо 32 милиона долара

Колко скъп е днес един Т-Рекс

Истинско съкровище

Именно заради и без това намалялата популация на динозаврите преди огромният метеорит да удари Земята, тя не успява да се възстанови след катастрофалното за много видове събитие, предава AFP.