В петък Business Insider разбуни духовете в мрежата. Направи го с публикуването на поредното си разследване на практиките на Facebook, които остават невидими за обикновените потребители като нас.

Разкритията свидетелстват, че още преди големия скандал с Cambridge Analytica компанията на Зукърбърг е развивала доста неетични схеми, благодарение на невъобразимото количество лични данни и снимки на хора, които притежава.

Става въпрос за мобилно приложение, създадено от компанията, което моментално разпознава даден човек, когато насочим камерата на смартфона си към него.

Снимка 454328

Източник: iStock

По данни на Business Insider приложението е било активно между 2015 г. и 2016 г. с цел "придобиване на нови знания по отношение на новите технологии".

Казано по-просто, Facebook е захранил система за лицево разпознаване с неуточнен брой снимки, доброволно публикувани от хора в профилите им, за да създаде машина, която може да идентифицира човешки лица.

Очевидно приложението е било достъпно само за служители на компанията и е имало разрешението да разпознава само тях и техни приятели.

Facebook, iPhone и как социалната мрежа ни наблюдава през камерата на телефона

Наблюдава ли ни Facebook през камерата на iPhone

И какво можем да направим

Сегашното разкритие на Business Insider ни дава да надникнем в дълбочина в способностите на Facebook. Кара ни и да се зачудим какво ли тества компанията при закрити врати към днешна дата.

Технологията за лицево разпознаване бе официално внедрена в алгоритмите на платформата още през 2017 г. и моментално предизвика федерално разследване на тези практики на територията на САЩ.

Три патента на Facebook, за които всеки трябва да знае

Три патента на Facebook, за които всеки трябва да знае

Може ли Facebook да предвиди кога ще умрем

В последствие компанията бе принудена да деактивира автоматичното сканиране на лица в мрежата и да го превърне във функция, която потребителите могат доброволно да включат.