Едва ли все още има потребители във Facebook, които да не са наясно с това, че компанията на Марк Зукърбърг бърка много по-дълбоко в личното ни пространство, отколкото изглежда.

Стига да задълбаем, в интернет можем да намерим доста детайлни обяснения за начините и стратегиите, чрез които платформата успява да следи почти всеки един аспект на съществуването ни.

Най-лесният начин да достигнем до тъмните тайни на Facebook е да потърсим патентите, които компанията е получила или за които е кандидатствала от създаването си насам.

Facebook може би знае кога ще умрем

Снимка 445685

Източник: iStock

Един от най-стряскащите патенти, на които попаднахме, благодарение на доклад на New York Times, e този, който описва как компанията може да разгадае кога ще умрем.

Въпреки че звучи налудничаво и дори невъзможно, няма как да отречем, че социалната мрежа разполага с невъобразими количества данни за милиарди хора.

Патентът с номер 12/839.350 описва как чрез специални алгоритми, анализиращи постовете, съобщенията, местоположението и транзакциите ни с кредитни карти, Facebook може да предвиди кога и от какво ще умрем, кога ще имаме дете и дали ще успеем да завършим университет.

Facebook винаги слуша

Снимка 445691

Източник: iStock

На много от нас се е случвало да попаднат на реклама за даден продукт във Facebook, само минути след като сме обсъждали същия или сходен продукт с приятели.

Явлението отдавна не се счита за странно съвпадение и патентът с номер 14/985.089 е доказателство за това, че компанията действително разполага с технология, която почти постоянно анализира звуците около нас.

Тя обхваща не само разговорите ни, но и предаванията, които гледаме, и може да отчете кои телевизионни реклами пропускаме и кои гледаме до края.

Facebook знае кога, къде и с кого

Снимка 445686

Източник: iStock

Патент номер 15/203.063 пък разкрива, че компанията използва сензорите в смартфона ни, за да отчита кога и къде си лягаме, къде, кога и с кого се срещаме най-често.

Тази информация помага на Facebook да таргетира рекламите си по-добре, както и да ни свързва с хора, с които евентуално бихме имали сходни социални навици.

Facebook, историята ни в социалната мрежа и защо отказват да я изтрият

Facebook отказва да изтрие историята ни в платформата

Какъв е смисълът на Clear History услугата

Всичко това звучи като извадка от "1984" на Джордж Оруел, но е факт, че всички тези патенти, както и цял куп други, могат лесно да бъдат проверени през сайта на американската патентна служба.