Откакто човекът полетя в космоса, а вероятно и доста преди това, мисълта за това дали има други обитаеми места в галактиката не му дава мира. Един от вероятните знаци за възможен живот е наличието на вода на съответната планета.

Марс, наличието на въглерод и нови открития, свързани с възможното наличие на живот на Червената планета

Още доказателства, че на Марс може би е имало живот

Става все по-интересно

Само преди дни излезе информация, че на една от луните на Юпитер е вероятно да има вода.

Става дума за Европа и снимки на Nasa на повърхността й, по която се забелязват гигантски паралелно разположени хребети. Според учени от Станфордския университет те много напомнят на хребетите на Гренландия. Ако тези на Европа са се образували по подобен начин, то е твърде възможно под повърхността им да им скрити езера.

Снимка 571498

Източник: iStock

"Течна вода близо до повърхността на ледена обвивка ни дава възможност за смело и обещаващо предположение, че на това място е възможно да съществува живот", коментира професорът по геофизика Дъстин Шрьодер от Станфорд.

Диаметърът на Европа е доста по-малък от този на Луната - малко над 3200 км. Въпреки това наблюденията й от последните години дават на учените сериозно основание да смятат, че под ледената й повърхност се простира океан. На места дълбочината му вероятно достига 160 км.

Това кара изследователите да предполагат, че макар да е с големината на четвърт Земя, океанът на Европа съдържа двойно повече вода от земния световен океан, съобщават от Guardian.