Ако все още не сте гледали "Дюн: Част втора", трябва да знаете, че ви очакват епични битки в пустинята, жестоки междугалактически интриги, гигантски подземни червеи... Да, има от всичко това в излишък. Освен това и актьорски състав, който включва поне двама от любимите ви актьори (Тимъте Шаламе, Зендая, Ребека Фъргюсън, Остин Бътлър, Флорънс Пю, Джош Бролин, Хавиер Бардем, Стелан Скарсгард) и един, който буквално всички обичат, а именно Кристофър Уокън.

"Дюн: Част втора" и сцената, която Остин Бътлър е имровизирал

Импровизираната сцена от "Дюн: Част втора"

Остин Бътлър знае как да изненадва колегите си

Въображението на режисьора Денис Вилньов за основополагащите научно-фантастични томове на Франк Хърбърт намира ново величие, когато неговият блокбъстър се установява на смъртоносната, покрита с пясък планета Аракис, където последните оцелели членове на династията на Атреидите, Пол (Шаламе) и майка му лейди Джесика ( Фъргюсън), се присъдиняват към фремените с Чани (Зендая) на преден план. Започва партизанска война с епични мащаби, докато злият клан Харконен се опитва да осигури добива на ценната реколта от подправката.

За да го заснеме всичко това, Вилньов се връща в пустините на Йордания, с нейните поразителни, издълбани от вятъра скални образувания, подсилени от нови места в Обединените арабсми емирства, звукови сцени в Унгария и дори за първи път и място в Италия, където режисьорът изгражда своя научнофантастичен франчайз, като постепенно историята се разширява.

Снимка 656465

Източник: Alexandra Films

Къде е сниман "Дюн:Част втора"

Гробницата на Брион, Италия

Първото използвано място е свят далеч от пустинните пясъци, които се превръщат в опора на "Дюн". Това е гробницата Брион в Алтиволе, Италия - едно от шедьоврите на архитекта от XX век Карло Скарпа. Гробище, което е използвано за сцените на Кайтайн с принцеса Ирулан (Флорънс Пю) и преподобната майка Мохиам (Шарлот Рамплинг) през юли 2022 г.

Снимка 656462

Източник: Alexandra Films

Всъщност, за първи път е разрешено да се снима филм там, обяснява продуцентката Таня Лапоант. "Потърсихме семейство Брион и попитахме: "Възможно ли е да снимаме на това място? Винаги са казвали "не", но сега се оказа, че случайно са чели "Дюн" и са харесали първия филм на Дени Вилньов, затова ни разрешиха да снимаме там."

Оазисът Лива, Абу Даби

Абу Даби е друго ново място за "Дюн: Втора част". Оазисът Лива, който се намира на около четири часа път с кола от Дубай на границата със Саудитска Арабия, е едновременно място за работа и вдъхновение за филма.

Снимка 656464

Източник: Alexandra Films

Всички снимки са съобразени изцяло с пейзажа, разказва режисьорът пред The National News. "Това оказа огромно влияние върху начина, по който работихме".

Пустинята на "Дюн: Част втора" - къде и как са протекли снимките на филма

Дълбоко в пустинята - къде е сниман "Дюн: Част втора"

За да е убидетелно, трябва да е истинско

Различни места в Йордания

Йордания е широко използвано място в първия "Дюн", а за продължението Вилньов и неговият екип намират нови места в страната, за да направят фона на историята за бунт и осъзнаване. Едната нова локация е дефилето Ал-Сик близо до Вади Араба. Вади Рум, обектът на световното наследство на ЮНЕСКО, сниман в първата част на филма, е използван отново, заедно с известната си "Долина на луната" на фона на борбата на фремените срещу Харконен.

Снимка 656466

Източник: Alexandra Films

Будапеща, Унгария

Продължението използва 40% повече декори от първия филм, което изисква огромно студийно пространство. Филмовото студио Origo в Будапеща и изложбената зала Hungexpo - 10 000 квадратни метра студио, е готова да бъде преобразено в черно-бялата родина на Харконен.

Снимка 656463

Източник: Alexandra Films

"Това ни даде възможност да построим декори в нашия мащаб за Гиди Прайм, имперската палатка и няколко други", казва дизайнерът на продукцията Патрис Вермет.

"И дори някои сцени да бяха твърде големи, от първата част научихме трикове, с които да излезем извън физическото пространство."

"Дюн: Част втора" си има специална кофа за пуканки, но защо всички я обсъждат

Кофата за пуканки на "Дюн", за която всички говорят

И още още няколко примера за емблематични филмови стоки, които печелят милиарди

Колко струва заснемането на филма

Снимка 646040

Източник: Alexandra Films

Бюджетът на филма се оценява на около 300 милиона долара, включително 100 милиона долара за маркетинг и промоция. Постигането на значителна печалба ще отнеме още известно време, въпреки че, както сочи голямата опашка за билети в местния IMAX, подобен на Опенхаймер ентусиазъм да го видим на възможно най-големия екран предвещава добро. "Това наистина е проникнало в културата", казва продуцентът на "Дюн" Мери Парент пред Variety. "Всички знаци сочат към голям интерес."

Ще има ли трета част на "Дюн"

Не е необходимо да сме част от обществото на ясновидците от Бин Джезърит, за да предвидим, че един впечатляващ дебютен уикенд от 178 милиона прави даването на зелена светлина за трети филм за "Дюн" още по-примамлива, дори при консервативен студиен режим като този на Warner Bros. с главен изпълнителен директор Дейвид Заслав. Филмът тепърва ще излиза в Китай и Япония, така че приходите предстои да нарастват.

Снимка 656468

Източник: Alexandra Films

Въвеждането на нов герой, изигран от голям актьор, в кратка епизодична роля в "Дюн:Част втора" подсказва, че Вилньов вече мисли отвъд втора част с поглед към следващат, която вероятно ще бъде базирана на романа на Хърбърт от 1969 г. "Месията на Дюн".

"Дюн: Част втора" - какво да очакваме от филма на Дени Вилньов с Тимъти Шаламе и Зендая

Какво да очакваме от "Дюн: Част втора" с Тимъти Шаламе и Зендая

Втората половина на научно-фантастичния епос на Дени Вилньов е зашеметяващ спектакъл

Но все още не е дадена зелена светлина и Вилньов не е склонен да прибързва Той е предпазлив оптимист в интервютата, като очевидно все още е на ранен етап от процеса на писане и мълчи кога може да се случи или къде може да ни отведе. "Не обичам да коментирам "Месията Дюн", защото го пиша, а когато пиша, обичам да мълча, защото е много деликатен момент, в който нещата са крехки, идеите се развиват", казва той пред Den of Geek. "Обичам да говоря за филми, когато са живи, завършени и достатъчно силни, за да вървят сами. "Месията Дюн" е едва ембрион."