Добре знаем приказката, че с какъвто се събереш, такъв ставаш. Това важи както за приятелското ни обкръжение, така и за партньора, с когото избираме да прекараме живота си. 

Според изследване от 1987 г., проведено от учени в Университета в Мичиган, хората във връзка постепенно започват да се изменят визуално и да приличат все повече и повече един на друг. Причината за това е в споделянето на общи емоции, които водят до появата на сходни изражения и дори бръчки.

Сега учени от Университета в Станфорд обаче разглеждат наново тази теория и стигат до друг любопитен извод - че хората не се променят взаимно, а просто избират такива, които приличат на тях.

Снимка 500381

Източник: iStock

За да опровергаят теорията от преди няколко десетилетия, изследователите правят подобно сравнение на снимки на лицата на 517 двойки в началото на брака им и след 20 до 69 години. Чрез използването на два различни метода доказват, че лицата на съпрузите са сходни в началото на брака, но с времето не стават по-еднакви.

Secret Famous Places, Робин Лачейн, Джудит Шнайдер и двойката, която пресъздава филмови сцени

Двойката, която пресъздава филмови сцени

Живот като на кино

Според екипа, който стои зад изследването, същият извод може да се направи и за други черти на партньорите - като интереси, нагласи, ценности и други. И така излиза, че противоположностите всъщност не се привличат, както често обичаме да казваме, предава Daily Mail.