Дубай не спира да ни изненадва с нестандартните си решения. Най-големите чудеса на емирството са в областта на архитектурата, но огромните приходи от туризъм и добив на петрол позволяват на шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум да взима решения с огромен размах.

Тук всичко се прави, за да бъде най-най. Именно в тази безкрайна конкуренция с останалия свят влиза и един мащабен проект, чиято реализация продължава вече близо осем години.

Соларният парк, кръстен на името на емира на Дубай и министър-председател на Обединените арабски емирства, има за цел да преобрази пустинята в място за производство на огромни количества соларна енергия с помощта на малки фотоволтаици, подредени в стройни редици сред пясъците.

Снимка 450011

Източник: Facebook / Emirates247

Планът включва финализиране на проекта през 2030 г. Тогава паркът ще достигне максималната си мощност от 5000 мегавата, с които ще може да произвежда електричество за милион и 300 хиляди домове. Това ще доведе до намаляване на въглеродните емисии с 6.5 милиона тона годишно.

За да се случи това обаче, необходимата инвестиция е в размер на 13.6 милиарда долара. А нужното време за завършване на проекта е три пъти по-дълго от това за постояването на Бурж Халифа, пише CNN.

Снимка 450010

Източник: Facebook / Emirates247

В момента строежът на соларния парк е в третата си фаза. Тя включва добавянето на нови три милиона фотоволтаика и още 800 мегавата енергия до следващата година.

Последната, довършителна фаза, включва и построяването на най-високата кула за концентрирана слънчева енергия в света с височина 260 метра. Общо 70 хиляди специални огледала, наречени хелиостати, ще фокусират слънчевата светлина в горната част на кулата, което предизвиква разтопяване на соли.

Снимка 450017

Източник: Facebook / UAE Business News

Генерираната топлина се използва за захранване на парни турбини, които произвеждат електричество. А топлинната енергия е много по-евтина за съхранение от електрическата, което позволява на подобен тип кули да генерират ток и 24 часа през денонощието.

Основното предизвикателство за мегапроекта се оказват пясъкът в пустинята, който се натрупва върху соларните панели и намалява капацитета им. За да се предотврати този нежелан ефект се използва специална роботизирана система за почистване

Дубай, Музеят на бъдещето и новата емблема на арабското емирство

Новата емблема на Дубай

Отново една крачка напред

Фотоволтаците са подложени и на сериозни температурни разлики между деня и нощта, което намалява и продължителността на техния живот. Соларният парк е част от мащабна стратегия - The Dubai Clean Energy Strategy 2050, според която след 31 години 75% от произвежданата енергия ще е от чисти източници.