Дрехите са едни от тези покупки, без които можем да минем и този месец, но все се оказва така, че част от заплатата ни е отишла за тях. Ако не обичаме да даваме пари за маркови модели, то тогава сигурно знаем как някои дрехи доста бързо се оказват негодни за носене по една или друга причина.

Със сигурност част от вината е на некачествените материи и изработки, но е важно да знаем и как правилно да се грижим за гардероба си, за да не се налага често да изхвърляме от него и още по-често да го попълваме.

Ето няколко важни съвета, които гарантират по-дълъг живот на дрехите. Спазването им се отразява добре както на бюджета ни, така и на природата.

Детайлите

Проблемите с дрехите започват още в магазина. Дори да не си купуваме модели на скъпи марки, важно е да обръщаме внимание на изработката. Ако шевовете се разплитат, има стърчащи конци, а материята е толкова тънка, че прозира - надали ще издържат на дълго носене.

Снимка 438009

Източник: iStock

Материите

Колкото и да сме почитатели на естествените, синтетичните издържат по-дълго. Памукът се износва по-бързо от полиестера, но пък ни дава повече удобство при носене. Има и един друг минус на изкуствените материи - при пране те изпускат микро влакна, които замърсяват природата.

Прането

Начинът и честотата на почистване на дрехите са все по-актуална тема напоследък. Особено след съвета на Стела МакКартни да не перем дрехите си. Ние не сме чак толкова крайни и съветваме това да става само когато наистина е необходимо. Идеята, че не можем да облечем една дреха два пъти без да я изперем води само и единствено до нейното по-бързо износване.

Стела Маккартни, съветът на дизайнерката и трябва ли да спрем да перем дрехите си

Трябва ли да спрем да перем дрехите си

За какво не се замисляме, когато пускаме пералнята

Дрехите се перат, когато има истинска необходимост от това. Ако просто не миришат добре, по-добре да ги оставим да се проветрят на балкона например. А деликатните тъкани е най-добре да се почистват на ръка.

Ако дрехата има видимо петна, по-добре да ги почистим на ръка или да я накиснем. Бельото, чаршафите и завивките е добре да се перат на поне 60 градуса, за да може всички бактерии да бъдат почистени добре.

Съхранението

То е не по-малко важно за добрия вид на дрехите ни. Най-важното е да осигурим достатъчно място, за да не бъде всичко натъпкано в гардероба. Всичко трябва да бъде подредено така, че да можем да виждаме всяка една дреха, която притежаваме.

В противен случай ограничаваме ежедневния си избор до няколко, които по-бързо се захабяват, а други събират прах някъде по задните рафтове. А скъпите дрехи за специални случаи най-добре да бъдат в отделни калъфи. За а ги предпазим от молци, можем да използваме кедър или лавандула - аромати, които насекомите ненавиждат, пише Guardian.

Снимка 438010

Източник: iStock

Шивачите

В днешно време сякаш ни е много по-лесно да отидем да си купим нова дреха, вместо да коригираме тази, която има нужда. Затова е важно да имаме шивач, на които да доверяваме дрехите с развален цип, разшит шев или други малки дефекти от носене.

Допълнителна грижа

На пазара вече има всевъзможни препарати, които осигуряват допълнителна грижа за тъканите. Черните, белите и цветните дрехи е добре да перен с различни, специализирани препарати. Същото се отнася и за вълнените. 

Втора употреба

Ако преценим, че една дреха вече не става за излизане, това не значи, че трябва веднага да я хвърлим в кофата. Най-малкото, можем да я оставим за вкъщи. Необходима ни е само малка доза креативност и няколко идеи, които лесно можем да намерим в интернет, за да вдъхнем нов живот на дрехите, които вече не бихме облекли.