Дизайнерът Стела Маккартни е известна със своите нестандартни хрумвания, които демонстрира на модния подиум, а след това всички полудяват по тях. Но тя има нестандартно мислене не само за това как се създават дрехи, но и за това как трябва да се грижим за тях.

В свое последно интервю Маккартни заяви, че не пере дрехите си, а оставя мръсотията да изсъхне по тях и след това я изчетква. И не за първи път чуваме от нея призиви да не перем дрехите си, освен ако не е абсолютно наложително.

Самата Стела от години е противник на прането в пералня и е скъсала с това домакинско задължение. От една страна, честото изпиране съсипва дрехите, а от друга - перилните препарати са химия, която влияе негативно на околната среда.

Снимка 433221

Източник: GettyImages

Когато говорим за висша мода пък, правилото с избягването на прането е почти задължително. За по-скъпите дрехи се използват предимно изкуствени материи, като полиестер и акрил.

А при всяко изпирането в околната среда се отделят милиони микрофибри, които са от пластмаса. И колкото повече ги перем, толкова повече замърсяваме, пише BBC.

Дрехите, прането, съхранението и как ги съсипваме

Как неволно съсипваме дрехите си

Грешките, които не трябва да допускаме вече

Ако не можем да си представим да спрем да перем дрехите си, Маккартни ни съветва да го правим на по-ниска температура и да използваме течен перилен препарат, защото прахът създава триене и увеличава количеството отделени микрофибри. По същата причина не бива и да препълваме пералнята.