Не всички можем да се похвалим с лукса да притежаваме къща с двор и градина, където да отглеждаме плодове и зеленчуци. А знаем, че по-вкусно от собственото производство няма, най-вече заради труда и любовта, които сме вложили в отглеждането му.

Дори да живеем в апартамент, отново има начин да произвеждаме собствена храна. Разбира се, в по-малки количества и с по-малко разнообразие, но това е едно добро начало. А ето и какви зеленчуци са най-подходящи за целта.

Домати

Първото и най-важно нещо е да изберем сорта, който харесваме най-много. Препоръчително е да си купим разсад, а не да чакаме семената да покълнат. Засаждаме ги в дълбок съд.

Необходимо ни е място, което е доста слънчево. Температурата трябва да е между 18 и 30 градуса. Важно е и цветовете да се опрашат, затова може периодично да ги разклащаме, за да пада прашецът.

Снимка 475985

Източник: iStock

Почвата също е от голямо значение - трябва да съдържа много компост и да е с киселинност между 6.2 и 6.8 pH. Необходимо е често да обогатяваме със специална тор и да поливаме редовно. Доматите се нуждаят и от висока влажност - както на почвата, така и на въздуха. 

Зелени салати

Какво по-хубаво от това да ги откъснем сами и минути след това да ги сервираме на масата. Но преди да стигнем до този кулминационен момент, имаме малко предварителна работа - в началото на пролетта трябва да засадим семената на марулите в сандъчета и да не забравяме да ги поливаме редовно.

Снимка 475986

Източник: iStock

Марулите растат бързо, искат много слънце, но и малко сянка. След четири-шест седмици ще имаме продукция. Ако тръгнат през пролетта, ще ни радват до летните горещини. Ако ги засадим есента, ще си хапваме зелена салатка и през най-студената зима. 

Пръстта трябва да бъде глинесто-хумусна градинска и да е постоянно влажна. Важно е да късаме първо най-външните листа, за да могат растенията да продължат да се развиват. 

Спанак

Семената се засаждат на около сантиметър в почвата. Покълват между петия и четиринадесетия ден. 40-50 дни по-късно пък реколтата е готова. Съдът не е необходимо да е дълбок, но е добре да е широк. 

Най-важното за спанака е, че не обича влагата. Затова почвата в съда, в който го отглеждаме, трябва да е добре дренирана. Важно е да използваме и торфопочвена смес за вътрешни растения. Спанакът обича сенчести места.

Лук

Пресният лук също е сред лесните за отглеждане в домашни условия зеленчуци. Можем просто да потопим една глава стар лук във вода и да чакаме зелените листа да пораснат достатъчно, за да ги отрежем.

Снимка 475988

Източник: iStock

Друг вариант е да използваме разсад, който засаждаме в контейнер с почва. След две-три седмици ще имаме готов зелен лук. А ако изчакаме, докато листата му пожълтеят в краищата, ще сме си отгледали и лук на глави.

Люти чушки

Необходими са ни семена, които трябва да изчакаме да покълнат в контейнери. Важно е да не прекаляваме с водата и да оставяме почвата да изсъхне, преди да я полеем отново. Чушките се нуждаят от поне 10 часа слънчева светлина на ден. Цветчетата се самоопрашват, но можем да им помогнем - като от време на време местим и леко разклащаме растенията.

Моркови

Те са много приспособими към различни условия и няма никакъв проблем да ги отглеждаме в саксия - но да бъде прозрачна и дълга. Добре е да изберем сорт по-малки моркови, които се нуждаят от по-малко пространство, а и растат по-бързо. 

Семената покълват в рамките на две седмици, а времето, необходимо им за пълно узряване, зависи от сорта. Най-важното е да поддържаме почвата влажна, за да не спираме покълването, пише The Spruce.

Градината, зеленчуците, цветята и какво да правим в нея през април

Какво да правим в градината през април

Време е да се хванем на работа

Билки

Повечето от тях предпочитат да бъдат на открито, но с известна доза търпение и старание можем да ги отглеждаме и вътре. Най-подходящи за целта са босилек, риган, розмарин, мента и мащерка.