Истински късметлии сме, ако имаме къща с градина. Не само защото във времената на изолация получаваме далеч по-голяма свобода, но защото имаме и възможността сами да отглеждаме храната си.

А пролетта е сезон, който иска много работа в градината. Ето кои са най-важните неща, които трябва да направим през следващите седмици, за да се радваме на плодовете на труда си дълго след това.

Почистване

Ако не сме го направили досега, то вече няма какво да чакаме. Със затоплянето на времето трябва да направим основно почистване не само на дома си, но и на градината. Махаме всички опадали листа, клони и боклуци, насъбрали се през студените месеци, разделяме се с плевелите и важното - окосяваме тревата.

Снимка 474675

Източник: iStock

Наторяване

След като сме почистили почвата, трябва да я подхраним, за да се радваме на добра реколта. Най-лесно това става с компост, който я обогатява с полезни вещества и минерали. Ако нямаме, използваме синтетични торове според насажденията.

Вредители

За да расте всичко както трябва, не бива да има вредители. А в многогодишните растения зимуват и се размножават много гадинки, които изпълзяват, когато времето се затопли. Затова и сега е точният момент за първото пръскане на годината. 

Цветя

Сега е и времето за засаждане на всякакви едногодишни пролетни растения от семена или с луковици, които да радват окото ни с месеци наред. Важно е обаче предварително да сме подготвили почвата.

Снимка 474674

Източник: iStock

Зеленчуци

Сега трябва да се възползваме от по-високите температури и да засадим домати, чушки, патладжани, зелен фасул, като използваме разсади. Към края на месеца засаждаме и тиквички, краставици, граф, карфиол, зеле, моркови.

Можем да посадим и репички и марули, които ще консумираме по-късно през годината. Подходящо време е и за едногодишни билки.

Градинарството, столетниците, работата в градината и връзката с продължителността на живота

Дейността, която ще ни направи столетници

Защо да излезем в градината

Плодове

Време е за подрязване и наторяване на овощните дръвчета. Можем да засадим малини и къпини, пише House and Garden.