2020 г. може и да приключи, но не отнесе със себе си всички притеснения, свързани с това да дезинфекцираме ръцете си при всяко докосване на повърхности извън дома. Много хора прибягват дори до дезинфекция до подове и други места в дома си. Кои обаче са митовете, свързани с маниакалното ни почистване около коронавирус пандемията?

Снимка 517049

Източник: iStock

Дезинфекция vs. почистване

Двете неща не са едно и също. За да дезинфекцираме, първо трябва сме почистили - да сме премахнали мърсотията и голяма част от бактериите. Така не унищожаваме последните, но поне намаляване броя им и, съответно досега им с нас. Дезинфекцията от своя страна използва химични съставки, за да унищожи патогени и бактерии, след като сме почистили повърхностите преди това.

Време за дезинфекцията

Представяме си я като в телевизионните реклами - напръскваме повърхностите и бактерии моментално падат покосени. Истината обаче е друга - препаратите имат нужда да действат известно време преди да убият бактериите. За обикновената белина например това време е 10 минути.

Снимка 453331

Източник: iStock

Продължителност на действието й

Колкото и да сме постарали с дезинфекцията на ръцете или пък повърхностите у дома си, действието й продължава до момента, в който до третираното място се докосне нещо друго. Така че не трябва с лека ръка да разчитаме само на тази "защита".