Вероятно познаваме поне един човек, който навсякъде носи малко шишенце с дезинфектант и го ползва във всевъзможни ситуации - в градския транспорт, преди хапване навън, след като е пипал пари.

На пръв поглед - нищо смущаващо, лесен начин за предпазване от бактериите, които са навсякъде около нас. Но и в този случай много хубаво не е на хубаво. Ето какво трябва да имаме предвид, ако ползваме така популярните дезинфектанти.

На вниманието на всички гермофоби (хора, които изпитват ужас от бактерии) е научното твърдение, че честото използване на дезинфектант убива не само вредните, но и полезните бактерии по кожата. А те са нашата естествена защита.

Снимка 430006

Източник: iStock

За съжалението, изследователите все още не могат да стигнат до единно заключение колко много е прекалено много.

Ако имаме достъп до вода и сапун, никога не бива да предпочитаме употребата на дезинфектант. Няма по-добър начин да се отървем от бактериите от този просто да ги отмием и пратим в канала.

Ако ръцете ни са видимо мръсни, дезинфектантът няма да ни свърши никаква работа, защото не премахва мръсотия. Дори няма да премахне и бактериите от ръцете ни, ако се нуждаят от сериозно измиване.

Снимка 430007

Източник: iStock

Когато сме в среда с много хора и някой кихне, никакъв дезинфектант по ръцете няма да ни предпази от вирусите и бактериите. Те просто летят във въздуха.

Ако просто сме навън и чувстваме ръцете си мръсни, не е необходимо веднага да посягаме към дезинфектанта. Прекомерната му употреба прави бактериите резистентни към него.

Освен това, с високото си съдържание на алкохол той успява да изсуши ръцете и да раздразни кожата ни. Важно е и да разнасяме добре дезинфектанта, в продължение на около 20 секунди, за да попие равномерно по дланите, пише Reader's Digest.

Брадите, бактериите и кучетата

Брадите, бактериите и кучетата

Колко опасно е да си отглеждаме брада

Децата не бива често да употребяват дезинфектант, дори е добре напълно да се избягва. Хлапетата са много по-чувствителни към алкохолното съдържание в продукта и то може да доведе до различни неприятни последствия.