Документалната поредица за Дейвид Бекъм разкри много подробности за кариерата му и за личния му живот. Видяхме много архивни кадри и видеозаписи още от детските години на футболиста, станахме свидетели и на отношенията с родителите му.

Дейвид Бекъм и спомените, които иска да изтрие - какво разкри футболистът в Beckham

Кога хората са заплювали Дейвид Бекъм по улиците

Тъмната страна на футбола

Нямаше обаче как да не ни направи впечатление начинът, по който футболната легенда говори за Тед Бекъм. Попитан как е понесъл жестокото отношение на феновете след отпадането на Англия от световното по футбол през 1998 г., той отговаря: "Можех да се справя с обидите на феновете заради начина, по който татко се държеше с мен".

Взискателността и виковете на Тед Бекъм спрямо Дейвид често докарват малкото момче до сълзи. Майка му Сандра моли съпруга си да не е толкова строг с него. Отговорът му: "Не. Ако му кажа колко е добър, тогава няма да има към какво да се стреми".

В целият Beckham виждаме как треньорската стратегия на Тед е оправдана не само от самия него, но и от самият Дейвид Бекъм. Други спортисти, станали жертви на подобни "стратегии" са Андре Агаси, Тайгър Уудс, Йелена Джокич.

Контролиращото родителско поведение не е гаранция за успех - напротив. Често то има обратен ефект върху спортните постижения на децата, а още по-лошо се отразява на психическото им състояние, пишат Conversation.

Сред най-честите техники на контролиращите родители са прекалена критика, обиди и унижения, продължителни тренировки, които водят до изтощение, както и игнориране на детето извън спортните му занимания.

Какви са най-честите последствия от подобно поведение от страна на родителите? Понижено самочувствие у децата, безпокойство, свързано със състезателни активности, спад в спортните постижения и развиваща се години депресия.

Вместо това редица изследвания показват, че подкрепата и положителното отношение дават по-добри резултати както в спортните надпревари, така и по отношение на психическото здраве на децата. Спортът трябва да носи наслада, да кара децата да се радват на новите неща, които учат, и да се наслаждават на конкретния момент.

"Въпреки че самият Бекъм твърди, че всичко си е струвало, доказателствата показват, че той е успял въпреки напрегнатата домашна среда, а не заради нея", заключават от Conversation.