Надали има човек, на когото да не му се е случвало да глътне дъвка. И няма как да не сме се питали какво ще се случи сега, особено заради всички интересни възможни сценарии, които сме чували - като например, че може да остане в стомаха ни цели седем години. А ето и каква е истината.
Това твърдение няма нищо общо с действителността, категоричен е д-р Саймън Травис, професор по клинична гастроентерология в Оксфордския университет. По думите му, поглъщането на дъвка може да крие риск за организма, само ако се случва по три пъти на ден. А надали има такива хора.
Ако глътнем дъвка, тя просто ще премине през червата и ще излезе така, както храната, която консумираме. Случаите, в които остава в червата, са много редки и се наблюдават сами при деца. При хора с проблеми със стомашно-чревния тракт, като болест на Крон, която води до стесняване на хранопровода, също са възможни известни усложнения.
Източник: iStock
Въпреки това лекарят ни съветва да използваме дъвките по предназначение, защото нямат никаква хранителна стойност и е излишно да товарим храносмилателната система с тях. "Основата й е смес от еластомери, смоли, мазнини, емулгатори и восъци", а това може да доведе до стомашен дискомфорт, пояснява той, цитиран от CNN.
Днес дъвката е продукт, който можем да намерим навсякъде, и който редовно използваме за освежаване на устната кухина. А преди векове се е използвал от древните народи, за да залъжат глад или жажда. Тогава дъвката е била под формата на смола от няколко специални дървета, която просто са отлепяли от кората и са дъвчели.