Да открием използвана дъвка, залепнала някъде по дрехите ни, е нещо, доста неприятно. А още по-лошото е, че е доста трудно да махнем лепкавата субстанция от любимата ни рокля или чифта деним.

Дъвките, консумацията им след хранене и предпазват ли ни от кариеси

Защо дъвката след хранене е задължителна

Но не каква да е

Все пак, добрата новина е, че вместо да изхвърлим дрехата, има начини да премахнем досадната дъвка. При това, оказва се, доста лесни.

Единият от вариантите е да сложим зацапаната дреха в найлонов плик и така да я поставим във фризера за няколко часа. Този метод е добър, ако дъвката е размазана върху голяма площ от тъканта. Ако пък петното е сравнително малко, може да поставим директно върху него найлонов плик с кубчета лед - и да го задържим така за няколко минути.

Снимка 613871

Източник: iStock

След като извадим дрехата от фризера или премахнем кубчетата лед, трябва веднага да изстържем петното от дъвката с не много остър нож. Целта е да се премахнат по-голямата част от твърдите частици дъвка. Ако не се получи, просто "замразяваме" дрехата отново и повтаряме процедурата.

Друг вариант е предварителното третиране на петното. За целта използваме смесени в еднакво съотношение течен препарат за съдове и бял дестилиран оцет. Разтворът се втрива внимателно в тъканта и се оставя да престои минимум 15 минути. След това дрехата се пере по обичайния начин.

Снимка 613872

Източник: iStock

Алкохолът също може да бъде от полза в подобна ситуация. Просто трябва да напоим с него чиста кърпа, да намажем засегнатия участък и така да го оставим да подейства няколко минути, пише Oh Mymag.

За премахване на дъвката от тъканта помага и парата. За целта може да използваме ютията. Засегнатият участък е добре да бъде поставен директно под парата и само след няколко минути дъвката може да бъде лесно отстранена.

Потта, потенето, петната по дрехите и как да се справим с тях

Как да се справим с петната от пот по дрехите

С помощта на няколко прости правила

Ако пък дъвката е залепне по вътрешната част на самата пералня или сушилня, може отново да прибегнем до метода с кубчетата лед - които ще я втвърдят и с помощта на тъп прибор ще може да я изстържем.