Едва ли има кухня по света, в която да няма дъска за рязане. Класическата е дървена, но не по-малко популярни са и такива от други като стъклени, керамични, пластмасови. За момента последните като че се оказват най-практични и безопасни.
Основната теза против дървените дъски е, че те задържат много бактерии.
От Consumer Reports ни препоръчват да имаме поне две дъски, независимо от материала, който изберем. Едната трябва да е за сурово месо и риба, а другата - за готови за ядене продукти като хляб, сирена, зеленчуци. Така избягваме възможността да се заразим с ешерихия коли или салмонела, ако не сме почистили добре дъската след рязането на сурово месо.
Източник: iStock
Което ни води до втория важен момент с дъските - правилното им почистване. И дървените, и пластмасовите трябва да се мият след всяко ползване с топла вода, гъба и мек препарат за съдове. През известно време е препоръчителна и дезинфекция - дъската престоява няколко минути в 4 л вода, в която е разтворена супена лъжица белина.
Източник: iStock
Друг важен момент е дъската да е изсъхнала напълно или да я подсушим добре преди ползването й. Когато стане прекалено износена, а белезите от рязане - прекалено дълбоки (в тях бактериите се развиват без проблем), трябва да я сменим с нова.