Едва ли има кухня по света, в която да няма дъска за рязане. Класическата е дървена, но не по-малко популярни са и такива от други като стъклени, керамични, пластмасови. За момента последните като че се оказват най-практични и безопасни.

Дъската за рязане, пералнята, дистанционното - това ли са най-мръсните предмети вкъщи

Най-мръсните предмети вкъщи

Милиони бактерии и микроорганизми, за които не си даваме сметка

Основната теза против дървените дъски е, че те задържат много бактерии.

От Consumer Reports ни препоръчват да имаме поне две дъски, независимо от материала, който изберем. Едната трябва да е за сурово месо и риба, а другата - за готови за ядене продукти като хляб, сирена, зеленчуци. Така избягваме възможността да се заразим с ешерихия коли или салмонела, ако не сме почистили добре дъската след рязането на сурово месо.

Снимка 590040

Източник: iStock

Което ни води до втория важен момент с дъските - правилното им почистване. И дървените, и пластмасовите трябва да се мият след всяко ползване с топла вода, гъба и мек препарат за съдове. През известно време е препоръчителна и дезинфекция - дъската престоява няколко минути в 4 л вода, в която е разтворена супена лъжица белина.

Снимка 590041

Източник: iStock

Друг важен момент е дъската да е изсъхнала напълно или да я подсушим добре преди ползването й. Когато стане прекалено износена, а белезите от рязане - прекалено дълбоки (в тях бактериите се развиват без проблем), трябва да я сменим с нова.