В последно време негативните последствия от климатичните промени и глобалното затопляне са все по-осезаеми. Дойде ли поредната гореща вълна, в градовете става непоносимо топло и единственото ни спасениe са или прохладните планини, или морският бриз на брега.

Глобалното затопляне, климатичните промени, Арктика и необичайните гръмотевични бури

Гръмотевичните бури, които озадачиха метеоролозите

Как обясняват необичайното явление

Очевидно стратегиите и действията с цел намаляване на вредното влияние от човешката дейност върху климата не дават желания ефект, поне на този етап. Но има един далеч по-лесен начин за контрол на температурите в градска среда, който никак не е за подценяване.

Добре знаем, че дърветата са естествени пречистватели на въздуха, затова и е важно да ги има край улиците и натоварените булеварди. Но освен да улавят въглеродния диоксид и да отделят кислород, те имат и една друга важна функция - да понижават температурата.

Снимка 539782

Източник: iStock

Според ново изследване, проведено в САЩ, дори едно дърво може да създаде по-приятен микроклимат. В продължение на един горещ ден и една гореща нощ изследователи във Вашингтон паркират автомобили с температурни сензори под дървета. 

На базата на над 70 хиляди събрани показания установяват, че на улиците с дървета вечерите и нощите са по-хладни, отколкото на тези, които са без. Така дори когато слънцето е залязло и дърветата не правят сянка, те продължават да имат охлаждащ въздуха ефект.

Разбира се, сянката е основният ефект от засадените дръвчета. Но не бива да подценяваме и транспирацията - физичен процес, част от фотосинтезата, при който има изпаряване на вода от листата на дърветата.

Снимка 539783

Източник: iStock

Според проучването във Вашингтон, температурите в залесен парк са с 1.8 градуса по-ниски от тези на местата, където няма дървета. През деня единичните дървета не могат да осигурят особено понижаване на градусите, но след залез слънце ефектът им е по-осезаем именно благодарение на транспирацията, предава Science Alert.

Климатичните промени, човешката дейност и пресъхването на реките

Нормално ли е да пресъхват реките

Как измененията в климата променят света

А основният извод, който можем да си извадим, е, че е важно в градовете да има както паркове, така и отделно засадени дървета по улиците - защото и двата вида залесяване имат своята роля в охлаждането, което е жизненоважно за жителите през летните месеци.