С всяка година автомобилните производители се стараят да подобрят моделите си и да измислят как производството им да бъде по-устойчиво.

Новият електрически Ford Explorer - плод на немското инженерство и американския стил

Новият електрически Ford Explorer - плод на немското инженерство и американския стил

Всичко, което знаем за модела на Ford

В интериорите на по-новите модели се влага все по-малко пластмаса, а от Ford са намерили начин как да бъдат още по-екосъобразни.

След серия проучвания и изпитания, обединени в проекта COMPOlive, инженерите на Ford в Кьолн, Германия, са успели да създадат автомобилни части от маслинови клонки и рециклирана пластмаса.

Снимка 649029

Източник: Ford

Оказва се, че подрязването на маслинови дървета по време на беритбата генерира около 7 милиона тона дървесни отпадъци всяка година. За целите на проекта от компанията са взели дървесни отпадъци от Андалусия, Испания, и са ги комбинирали с рециклирана пластмаса.

След нагряване до необходимата температура субстанцията е шприцована във формата на автомобилна част. Така въпросната част е съставена от 40% маслиново дърво и 60% рециклирана пластмаса.

Тест драйв на Ford Kuga хибрид - доказателството, че класиката не бива да умира

Ford Kuga хибрид - доказателството, че класиката не бива да умира

Модерна хибридна система и класически подход в интериора

Тестовете на инженерите са показали, че прототипните части са леки, издръжливи и доста здрави, пише Electrek. Това означава, че Ford ще може да намали пластмасата, използвана за производството на автомобилите си и да намали въглеродния си отпечатък.