Още през миналата година от Fоrd обявиха смелите си планове, че до 2024 г. ще представят цели седем нови изцяло електрически модела.

Ford, лимитираната версия на GT и защо казваме "сбогом" на суперавтомобила

Последният Ford GT - само 67 бройки на цена от над 1 милион долара

От компанията сами ще подберат късметлиите, които ще имат честта да купят колата

Горе-долу по това време беше обявено и партньорството между Ford и Volkswagen, с което двата автомобилни производителя да обединят усилия в създаването на ново електрическо SUV. Вече не всичко е само хартия и празни приказки, защото новият Ford Explorer бе представен официално.

От CarBuzz разбираме, че електромобилът ще използва платфомрата на Volkswagen Modular Electric Drive Kit (MEB), а не Global Electrified 1 (GE1), която е в основата на Mustang Mach-E например. Другото ново около модела е, че той ще бъде първият електрически автомобил, произведен в новия завод на Ford в Кьолн, Германия.

Снимка 611254

Източник: Ford

За момента не е ясно какъв ще бъде капацитетът на батерията и очакваният пробег, но от Ford обещават, че зареждането ще бъде изключително бързо - от 10 до 80% само за 25 минути. За мощност също не се казва нищо, но пък е ясно, че електрическият Ford Explorer ще се предлага както със задно задвижване, така и с такова на четирите колела.

Снимка 611256

Източник: Ford

Не за първи път от Ford използват името на съществуващ модел, за да представят нов електромобил, който да бъде по-привлекателен за клиентите им в Европа.

"Explorer е пионер за нов вид вълнуващи електрически автомобили на Ford. Стъпил върху нашите американски корени, но построен в Кьолн за нашите клиенти в Европа, той е готов за пътуване и големи приключения и е напълно зареден с всичко, от което клиентите ни ще се нуждаят за ежедневните си шофирания", казва Мартин Сандер, генерален мениджър за Европа.

Въпреки че електрическият Explorer използва платформа на Volkswagen, интериорът и технологиите в него са изцяло на Ford. 5-инчовият дисплей на арматурното табло не е толкова впечатляващ, колкото допълнителният 15-инчов екран в средата на таблото. Самият екран е част от жабката My Private Locker, в която могат да се скрият ценни предмети.

Снимка 611253

Източник: Ford

Обемът на багажника е 450 литра, а местата за сядане - пет. И като говорим за обем, няма как да подминем 17-литровата конзола, която се намира между предните седалки. От Ford твърдят, че в нея може да се побере 15-инчов лаптоп.

Новият електрически Explorer ще бъде първият модел на Ford в Европа, оборудван с функциите Assisted Lane Change и Clear Exit Assist. Първата функция позволява на електромобила да сменя лентите безопасно с натискане на лоста за мигача. Втората функция пък предупреждава за приближаващи велосипедисти при спряло положение преди вратата да бъде отворена.

За ни покажат, че електрическият Ford Explorer е готов за всякакви приключения, от компанията са обединили усилия с инфлуенсърката Лекси Алфърд, позната като Lexie Limitless - най-младият човек, посетил всяка една страна в света. По-късно тази година тя ще тръгне на път с новия Explorer, за да предизвика лимитите му.

Цената на Ford Explorer ще започва от 45 000 евро. Ще бъде наличен за поръчки по-късно през настоящата година.