Върху тялото ни неравномерно се разполагат между два и четири милиона потни жлези. Най-много са в областта под мишниците, слабините, по дланите и ходилата.

Биват два вида - екринните функционират от раждането ни през целия живот, а апокринните се активират едва по време на пубертета.

Снимка 368214

Източник: iStock

Сама по себе си, потта няма никаква миризма. Тя съдържа почти само вода и малко количество соли, млечна киселина и урея.

Неприятни аромати се появяват в резултат от взаимодействието между потта и бактериите, които живеят върху кожата ни. Те бързо започват да се хранят с вещества от потта ни и произвеждат характерната миризма.

Когато температурата на тялото ни се покачи поради външни или вътрешни фактори - топло време, спорт, вълнение или други емоции, структура в мозъка ни, наречена хипоталамус, изпраща сигнал да започне потенето, а с него и понижаването на телесната ни температура.

Снимка 368210

Източник: iStock

Но процесът, който обяснява необходимостта от потенето, е чисто физичен. Веществата, в това число и водата, преминават от едно в друго агрегатно състояние чрез приемане или отдаване на топлинна енергия. Нужна е топлина за преминаването на леда в течна вода и още повече топлина - за преминаване на водата в пара.

Поради тази причина, когато се изпотим и потта започне да се изпарява, тя поглъща част от топлинната енергия, излъчвана от тялото. Но когато влагата във въздуха е твърде много, процесът става неефективен, защото атмосферата наоколо се оказва наситена с водна пара и изпаряването се затруднява. Затова ни е по-задушно при влажно, но не чак толкова топло време, отколкото при сух въздух и по-високи температури.

За щастие, тялото ни се охлажда и чрез отделяне на топлина с издишвания въздух, както и с непосредствено отдаване на топлинната енергия от кожата към околната среда.