Инцидентът в Чернобил от 1986 г. до ден-днешен остава най-голямата ядрена авария в историята ни. Повредата в атомната електроцентрала е произвела 400 пъти повече радиация от бомбардировката на Хирошима, но 33 години по-късно учените откриват изненадващи детайли за живота в изоставения украински град.

През март тази година 30 европейски учени показаха резултати от изследвания, проведени на територията на Чернобил за период от няколко години. Те разкриват, че зоната с ограничен достъп се радва на изключително богат и разнообразен природен живот.

Снимка 423367

Източник: iStock

Учените са поставили камери със сензори за движение, които са успели да заснемат кафяви мечки, бизони, вълци, диви коне, рисове и над 200 вида птици - всички от които изглеждат в добро здраве.

Почти всеки един дял от флората и фауната процъфтява на територията на Чернобил, а представителите на различните видове са без деформации, пише Popular Science.

Снимка 423368

Източник: GettyImages

Срещат се някои видове жаби, които са малко по-тъмни от роднините си в други части на света, но това се счита като естествена адаптация срещу радиацията.

Нещо повече - всички изследвани видове се радват на стабилно растяща популация, а почвите на територията на Чернобил са богати и заредени с биомаса.

Снимка 423369

Източник: GettyImages

Всички тези приятни новини служат като индикация за това, че липсата на хора и индустриални проекти дават подчертано отражение върху качеството на околната среда и запазването на естествената природа, въпреки наличието на радиоактивни частици.

"Чернобил", HBO и първи трейлър на минисериала за трагедията в ядрената електроцентрала

Драматичен трейлър на "Чернобил"

Грешките, от които продължаваме да страдаме