Кралство Бутан има не само прекрасна природа, но и много топло, сърдечно и гостоприемно население. Може би причината за това се крие във факта, че бутанците се смятат за едни от най-щастливите хора в света. Че как иначе, когато цялото управление на страната е фокусирано именно върху това.

Бутан и каква е политиката на единствената страна в света, която има Министерство на щастието

Как се живее в най-щастливата страна в света

Уникалната политика на азиатското кралство

Красивите гори покриват над 70% от страната, която също е дом на 770 вида птици и някои от най-застрашените животни в света. Бутан е една от само двете страни с отрицателен въглероден отпечатък, а също и една от 10-те горещи точки на невероятно биоразнообразие в света днес.

Поради тази причина отдавна Бутан е в списъка ни с желания за едно от местата по света, които искаме да посетим. А след последните новини, свързани с азиатската държава, нетърпението ни е дори още по-голямо.

Снимка 559607

Източник: iStock

За пръв път от 60 години насам през март 2022 г. свещената Трансбутанска пътека ще бъде отворена за туристи.

Трансбутанската пътека обхваща 430 км от изток на запад от тази малка, но невероятно красива страна без излаз на море, разположена дълбоко в дебрите на източните Хималаи, между Китай и Индия.

Пътеката е била използвана от пратеници, монаси, армии и търговци в продължение на хиляди години. Това всъщност е бил единственият начин за пътуване из страната. Пътеката изиграва и важна роля в обединяването на множество хималайски кралства, което в крайна сметка довежда и до раждането на Бутан като нация през 1907 г.

Снимка 559609

Източник: forbes.com

Въпреки хилядолетната си история, с построяването на националната магистрала през 60-те години на миналия век обаче стъпалата на пътеката постепенно са унищожени и тя излиза от употреба.

Снимка 559605

Източник: iStock

През 2018 г. Фондация Бутан Канада, съвместно с Краля и Съвета по туризъм на Бутан, създават и ръководят инициатива за възстановяване на пътеката, за да я направят отново достъпна за местни жители, поклонници и пътешественици. По време на пандемията над 900 работници работят по реновирането на Трансбутанската пътека, като възстановяват 18 моста, 10 000 стъпала и 400 км пешеходен маршрут.

Бутан, Джигме Кесар Намгиал Вангчук, Джетсун Пема и защо името на второто им дете се пази в тайна

Защо кралското семейство на Бутан три месеца пази в тайна името на новия принц

Разни кралства, разни традиции

Трансбутанската пътека е път през историята на Бутан. Тя минава през планински хребети, потапя се в тучни долини и свързва десетки градове и села с над 400 исторически и културни обекта по маршрута ѝ, включително девет крепости Дзонг. Дзонговете служат като религиозни, военни, административни и обществени центрове на съответния район. Често в тях се провеждат религиозни и цечу фестивали.

Крепост Дзонг

Източник: iStock

Крепост Дзонг

От април 2022 г. бутанските власти ще издават ограничен брой разрешителни за изминаване на Трансбутанската пътека на чужденци, които обаче са длъжни да бъдат с местен водач, пишат от Forbes.