Може да звучи изненадващо, но ако нашият избраник е над 30-годишен и е разведен, това ни дава повече шансове за щастлив брак, отколкото, ако е под 40, но никога не е бил женен.

Най-подходящата възраст за брак

Най-подходящата възраст за брак

Какво казва науката по въпроса и трябва ли да се притеснявате

В първия случай имаме мъж, който принципно е ориентиран към семейство, а във втория случай може да е всичко - от инфантилност до свръх егоизъм и неспособност да се изграждат здрави отношения.

Но за да бъдат отношенията с разведен мъж щастливи, здрави и продължителни, трябва да се уточнят някои моменти, казва психологът Михаил Лабковски. 

Снимка 500435

Източник: iStock

Отговорът на въпроса защо той всъщност се е развел е първият ключов момент. Ако причината е в него (той е конфликтен, или алкохолик, или е изневерявал на жена си, не е изкарвал пари, не е прекарвал време със семейството), той най-вероятно ще обвини за развода бившата си жена, нейната майка, който и да е, но не и себе си.

Преносът на цялата отговорност за развода върху другата страна е много лош знак и опасен симптом. Този мъж ще се промени трудно, а и не е работа на жената да го прави. Единственият залог за здрави отношения е - или приемаме човека такъв, какъвто е, или не го приемаме и не влизаме в отношения с него. 

Вторият момент се отнася до жената - омъжвайки се за разведен мъж, тя трябва да знае, че не може да промени миналото. В живота му е имало друго семейство и ако само мисълта за това е непоносима за жената, по-добре да не започва отношения. Да, той е обичал друга жена, а ако има и деца, то тя никога няма да изчезне от живота му. Всички въпроси от рода на защо той прекарва време с тях са грешка и само ще убият топлите чувства.

Третият момент е свързан с децата. Всяка жена, ако се раздели с бащата на децата си, винаги проверява новия партньор за отношението му към нейните деца. Тя търси не само мъж за себе си, но и човек, който ще приеме и обикне нейните деца. С мъжете нещата стоят по същия начин. Ако жената не приема неговите деца, тя не му е нужна като постоянен партньор. 

Важен нюанс: ако не можем да понасяме децата на мъжа, едва ли го обичаме истински, дори да не си го признаваме.

Снимка 500438

Източник: iStock

Четвъртият подводен камък е бившата жена. Ако тя няма нов брак, непрекъснато ще има нужда от помощ - поправка на колата, пари за децата, каквато и да е мъжка работа. Тя просто е свикнала той да се грижи за тези неща.

Всъщност това означава, че мъжът, когото сме избрали, е зрял човек, който е съумял да съхрани добри отношения с бившата, а и тя се е оказала достатъчно умна, да не му устройва сцени, а да поддържа нормални отношения. А щом е такава, най-вероятно скоро ще се омъжи и всичко ще се уравновеси. Вярната страгетия е разбиране и приемана на мъжа с неговото минало.

Петият момент - нашите отношения с неговите деца. Не е достатъчно само да не пречим на мъжа си да се вижда с тях, ние също трябва да участваме активно в техния живот, да ги каним вкъщи, на кино, разбира се, съгласувайки всичко с майка им. Без да се конкурираме с нея, но и без да им позволяваме да ни се качват на главата. Най-добре е съвместно да се изработи стратегия за общуване, общи забрани и възможности и да се сприятелим с децата.

Бракът, разводът и как влияят те на риска от деменция

Каква е връзката между брачната халка и деменцията

Колко по-уязвими са самотните мъже

Бракът с разведен мъж има всички шансове да стане по-здрав от брак, който е пръв и за двамата, казва известният психолог в руското издание на списание Cosmopolitan. Според него, първият брак почти винаги е голяма грешка.