В TikTok може и да сме се натъквали на какво ли не развлекателно и полезно в ежедневието ни съдържание, но социалната мрежа може много повече от това. Защото чрез нея се раждат различни социални явления и се налагат тенденции.

Имаме ли страх от интимност - как да го разпознаем и преодолеем

Имаме ли страх от интимност - как да го разпознаем и преодолеем

Да не се бърка с асексуалност

Една от актуалните такива е "движението" #boysober. А какви са правилата му? Жените спират да използват приложения за запознанства, не излизат по срещи, не започват връзки и не подновяват контакти с бивши. А ефектът? В много видеа жените разказват, че всъщност да "изтрезнеят" от отношенията си с мъжете, има много ползи.

Това, което обаче води до нуждата от подобен "детокс", се оказва, че са именно приложенията за запознанства. Или поне според д-р Лиса Портолан, която е и автор на няколко книги на тема любов, интимност и онлайн запознанства.

Снимка 670335

Източник: iStock

По думите на експерта приложенията са преобразили тотално идеята за романтиката в днешно време и са се превърнали в място, чрез което жените се сблъскват с тормоз. И именно тази токсична среда е причината жените да искат да "изтрезнеят" от мъже.

От проучване на д-р Лиса Портолан става ясно, че в приложенията много жени получават непоискани сексуални изображения, както и искания за такива, а и освен това се срещат с мъже, които са лъжци, измамници и дори преследвачи.

Снимка 670336

Източник: iStock

Предвид всичко това съвсем не е изненадващо, че има нарастващ спад в използването на приложения за запознанства. И статистиката го показва. Tinder отчита 5% спад в активността на потребителите. Акциите на Bumble and Match Group, компанията-майка на Tinder, пък претърпяват непрекъснат срив през последните няколко години. А тези данни са предизвикателство за компаниите, особено предвид това, че повече от 90% от поколението Z е разочаровано от приложенията за запознанства, както твърди агенцията за изследвания сред младежите Savanta.

Противозачатъчен гел за мъже - това ли ще е новата алтернатива за контрацепция

Противозачатъчен гел за мъже - това ли ще е новата алтернатива за контрацепция

Какво представлява и можем ли да го очакваме на пазара

Факт е, че жените усещат безпокойство и уязвимост и това ги отблъсква от приложенията. Заради токсичната среда те губят доверие, а основната цел на приложенията за запознанства е меко казано изкривена. Затова и изобщо не е трудно да си обясним защо жените не вярват в потенциала да срещнат партньор онлайн - те все пак не желаят да жертват психическото и физическото си здраве и предпочитат да се предпазят и погрижат за себе си.