Вече нямаме търпение за бъдещето, в което придвижването със самолет ще е още по-бързо, защото летателните машини ще са свръхзвукови и реактивни. Очаква се още в рамките на следващата година компанията Boom Supersonic да извърши първия тестови полет с най-бързия пътнически самолет на света.

Компанията, базирана в Колорадо, от години проектира модела Overture, който се очаква да лети със скорост, повече от два пъти тази на звука. Така разстоянието между Лондон и Ню Йорк ще се изминава за 3.5 часа - двойно по-малко, отколкото сега.

За да оправдае високите очаквания и високата летва, която сама си постави, компанията-производител ще разчита на един отдавна доказал се играч за направата на двигателя на реактивния самолет.

Той ще бъде сглобен от Rolls-Royce, които пък преди повече от година представиха плановете си за най-бързия електрически самолет, създаван някога. Партньорството между двете компании ще струва 100 милиона долара, като всички се надяват накрая да получат желания резултат, предава Daily Mail.

Boom Supersonic залагат като своя основна концепция идеята за устойчивост и грижа за околната среда. Както знаем, полетите със самолет са един от основните замърсители на атмосферата - заради отделянето на изгорели газове от горивото. Затова ни е повече от интересно да разберем как самолет, двойно по-бързо от скоростта на звука, може да бъде и екологичен (когато не е на ток).

Самолетът на американската компания ще е първият свръхзвуков самолет влязъл в масова употреба след Конкорд. Последният летя общо 27 години, преди да бъде официално пенсиониран през 2003 г. Наследникът му обаче се очаква да бъде поне 30 пъти по-тих, макар и с три огромни двигателя.

Overture е проектиран с максимален пътнически капацитет от 75 души, а ако всички тестове минат без неочаквани изненади, първият реален пътнически полет е планиран през 2030 г. Самолетът ще изпълнява презокеански полети, които сега отнемат и най-много време.

Идеята на компанията е и бързите полети да станат сравнително достъпни за по-широк кръг от желаещи. Очаква се цените на билетите да бъдат горе-долу колкото за бизнес класа в обикновените авиокомпании. Полетът от Лондон до Ню Йорк например ще струва около 2600 долара.

Rolls-Royce, най-бързият електрически самолет и какво да очакваме от марката

Rolls-Royce създава най-бързия електрически самолет

Какви изненади да очакваме

Два превозвача вече са проявили интерес към бъдещия най-бърз пътнически самолет и са поръчали общо 30 бройки от него - Virgin Group и Japan Airlines.