Колкото и много да са хората, които изпитват истински ужас от паяци, оказва се, че някои от отровните членестоноги държат ключа за откриване на болкоуспокояващо, което си съперничи по ефективност на опиоидите (но без вредните странични ефекти, които тези лекарства имат).

По-голямата група на опиоидите включва полусинтетични и синтетични вещества, сходна по структура с опиатите - хероин, оксикодон, фентанил, мепиридин (демерол) и др. Опиоидите преминават през същия метаболизъм в човешкото тяло, както и опиатите, но се различават по тяхната скорост на абсорбция и разтворимост в мастните тъкани.

Опиоидите са лекарствени вещества, предписвани от лекар и предвидени да се използват за кратък период от време като средство за лечение или облекчаване на симптоми. Опиоидите са сред най-добрите инструменти, с които разполагаме за облекчаване на различни видове болка, но те също така са и силно пристрастяващи и предозирането им често води до смърт.

Дори да се взимат по предписание, честите нежелани реакции включват замаяност, гадене, сънливост, запек и затруднено дишане.

Снимка 476026

Източник: iStock

Безбройните проблеми с опиоидите карат изследователите да търсят алтернативи, което води и до изследване на невротоксичната отрова на змии, паякообразни и дори морски охлюви.

Тези отрови засягат нервната система, а техните изтръпващи и паралитични свойства могат да бъдат използвани за облекчаване на болката, след като смъртоносната част от отровата им бъде извлечена или неутрализирана.

Паяците, България и кои са най-опасните видове у нас

Кои са опасните паяци в България

Има само един силно отровен

Оказва се, че отровата на определен вид тарантула от семейството на китайските паяци, наречена Cyriopagopus schmidti (открита във Виетнам), съдържа пептид, който също е изследван в този контекст. Нарича се Huwentoxin-IV и действа като инхибира активирането на натриевите канали, необходими за потока на натриеви йони, които могат да задействат и контролират рецепторите на болката в нервната система.

Така учените модифицират невротоксичната отрова на Cyriopagopus schmidti, за да произвеждат протеин, който действа като мощно обезболяващо средство. Добрите новини на този етап са, че засега е доказано ефективен при мишки.

"Нашите открития потенциално биха могли да доведат до алтернативен метод за лечение на болка без странични ефекти и да намалят доверието на много хора към опиоидите за облекчаване на болката", казва химическият биолог Кристина Шрьодер от университета в Куинсланд в Австралия.

Учените се надяват, че след успешните опити върху мишки, скоро ще напреднат още в изследването си и ще създадат подходящо лекарства, които да контролират болката при хора, замествайки вредните болкоуспокояващи, използвани в момента навсякъде по света, пишат от Science Alert.

Atrax robustus, финеобразните отровни паяци, пожарите, наводненията в Австралия и какви са последствията от тях

Отровните паяци в Австралия се завръщат

Бедите не спират