Пожари в Австралия опустошиха обширни територии, промениха микроклимата и предизвикаха смъртта на 28 човека и над милиард животни. Те бяха последвани от дъждове, които облекчиха отчасти работата на пожарникарите, но влагата след тях е предпоставка за нова заплаха.

"Внимание! Сезонът на фуниеобразните паяци започна." Това предупреждение отправят от Australian Reptile Park - един от най-големите резервати за влечуги в страната. Причината е, че топлината в съчетание с влагата след дъждовете е причина опасни отровни паяци да излязат от дупките си, за да не бъдат наводнени там, и да започнат да се размножават усилено.

Най-малко 40 вида паяци от семейството на фуниеобразните живеят в Австралия. Сред тях е и силно отровният Atrax robustus, наричан още сиднийски фуниеобразен паяк. Името на семейството идва от факта, че тези паяци плетат паяжините си във формата на фуния.

Atrax robustus не е особено голям - най-едрите му представители достигат до 5 см дължина, но отровата му атраксотоксин може да има сериозни и дори фатални последици за човешкия организъм. През 1980 г. обаче е открита противоотрова, а година по-късно е регистриран последният случай на смърт на човек след ухапване на сиднийски паяк.