Благодарността е един от преките пътища към щастието. В ежедневието си обръщаме внимание предимно на лошите случки и позволяваме на негативните настроения да ни завладеят. А ако се замислим за всичко, което имаме, със сигурност ще намерим много причини да благодарим.

Медитация, ползите за мозъка и психиката и защо всички се нуждаем от нея

Всички имаме нужда от медитация точно сега

Как да бъдем тук и сега

Че сме живи, че сме здрави, че имаме покрив на главата си, храна на масата си и обичани хора около себе си - всичко това са наистина добри причини да сме благодарни. И ако си ги напомняме всеки ден, като включваме и положителни случки от деня, то можем да повлияем не само на психиката, но и на физиката си.

Ако всяка вечер преди лягане си повтаряме за какво сме благодарни днес, това ще намали сърдечния ритъм и ще ни помогнем да заспим по-бързо и да спим по-дълбоко. А, както добре знаем, качественият сън има способността да ни предпазва от сърдечно-съдови заболявания и да подсилва имунната система.

Снимка 509896

Източник: iStock

Освен това, практикуването на благодарност ни помага да контролираме и нивата на кръвна захар в нормални стойности, като по този начин сме по-предпазени и от развитието на диабет, твърди изследване от 2017 г.

Благодарността ще ни помогне и да подобрим връзките си с околните, защото ще започнем да обръщаме повече внимание на техните положителни черти и добри дела.

Умора, главоболие, намалено зрение - седем възможни признака, по които да познаем депресията

Седем физически признака на депресията

И защо в това състояние светът изглежда сив

Разбира се, ще се чувстваме и много по-щастливи, когато сме благодарни за това, което имаме. А щастието и неговите хормони неутрализират депресивните състояния, подобряват настроението и самооценката и ни помагат да се справим с тревожността, предава Business Insider India.