Проблемът със закупуването и нелегалното притежание на оръжия е на дневен ред в много страни от години. Междувременно не спираме да чуваме за случаи на стрелба, при които някой (най-често дете или младеж) е откраднал пистолета на друг и е извършил престъпление с него.

Алек Болдуин, Art, Бродуей и новата роля на актьора след фаталната стрелба от миналата година

Приключи ли кариерата на Алек Болдуин

Какво се случва с актьора след фаталната стрелба

Това често се случва в САЩ, затова и една компания от Колорадо съвсем скоро ще пусне на пазара пистолет, който може да се ползва само и единствено от неговия собственик. Стартъпът BioFire Technologies излиза със сериозната заявка да намали броя на смъртните случаи от огнестрелно оръжие, предлагайки ни този модел, който "работи само за нас".

Идеята звучи просто - пистолетът работи само след разчитане на пръстовия отпечатък и лицево разпознаване на собственика си. Но разработването й и внедряването в оръжието отнема доста време. Все пак, тук не говорим за смартфони, а за нещо, което може да убива. А в по-общ план усилията за създаване на подобен продукт са от десетилетия.

Създателят на стаъртъпа Кай Клопфер се запалва по идеята за "безопасен пистолет" след като става свидетел на масова стрелба през студентските си години. Днес е категоричен, че дори един спасен живот за него е истинска победа. Зад идеята му застават стотици дарители и събира цели 30 милиона долара, за да може да я осъществи.

Предварителните продажби на умния пистолет вече започнаха, а първите бройки се очаква да бъдат доставени следващата година. Цената очаквано е по-висока - 1499 долара за 9 мм оръжие с пълнител с 10 или 15 патрона.

Тези класически характеристики са съчетани с инфрачервени биометрични сензори, лазерни мерници и електронен интерфейс. А всичко това се нуждае и от батерия, която е литиево-йонна и издържа месеци с едно зареждане. Има индикатор за нисък заряд, защото без батерия няма да може да ползваме оръжието. А зареждането продължава между половин и един час.

Умното оръжие се предлага с докинг станция, която разпознава лицето и отпечатъка на притежателя, за да се отключи и да може да се използва като обикновен пистолет. Могат да се регистрират до петима ползватели, а ако попадне в ръцете на някой друг, се заключва за части от секундата.

Това е много прецизна технология, която комбинира едновременно и лицево разпознаване, и пръстов отпечатък, за да гарантира двойна защита. Тя обаче очаквано повдига редица въпроси, свързани с това дали работи толкова перфектно и бързо всеки път. Защото секунда забавяне в ситуация на живот и смърт може също да коства човешки живот.

Разбира се, полуавтоматичните оръжия също може да заядат. Но умният пистолет, която трябва да работи само за един (или петима) дали не може да бъде обект на хакерска атака по същия начин, по който и смартфоните или компютрите и с най-високо ниво на защита? За да не се случи това, разработчиците не внедряват никаква безжична свързаност - Wi-Fi, GPS или Bluetooth, пояснява Daily Mail.

Биометричните данни се съхраняват в самия пистолет и са така криптирани, че дори основателят на компанията няма достъп до тях. Това прави достигането до тях почти невъзможна мисия дори за най-умелите хакери. А дали умното оръжие наистина ще успее да доведе до така чаканата промяна, предстои да разберем.