Лятото е вече тук, дрехите стават все по-оскъдни, а кожата - все повече на показ. Дори и да не сме от хората, вманиачени по бронзовия загар, няма как да избегнем директния ежедневен сблъсък със слънчевите лъчи.

Именно в тези топли месеци трябва дa обърнем по-специално внимание на кожата и нейното състояние. Не че не трябва да го правим и през останалото време от годината, просто сега заплахите са повече. И далеч не говорим само за слънчевото изгаряне.

Бенките са доброкачествени пигментни образувания по кожата, които се дължат на увеличен брой меланоцити в епидермиса. По-голямата част от тях се появяват до 20-25-годишна възраст и не представляват никаква заплаха за здравето ни.

Снимка 429504

Източник: iStock

Но има и други бенки, които излизат по кожата в края на лятото, след продължително излагане на слънце или просто ей така, без някакъв повод. Според учени, тук са намесени и гените, и влиянието на външни фактори, понякога и хормоните, но конкретна причина за образуването им е трудно да се дефинира.

Ето кога е добре да обърнем по-голямо внимание на тези кожни образувания и да се консултираме с дерматолог.

Всеки има поне една бенка, но при повечето от нас са между 10 и 40 на брой. При всеки съществува и възможността за развитие на рак на кожата. При едни по-голяма, при други - по-малка.

Меланомът пък е злокачествено образувание, което води началото си от израждане на меланоцити. Същите клетки, чиято по-голямо концентрация води до появата на бенки. Затова ако имаме повече бенки, сме по-предразположени към развитието на меланоми. И в този случай прегледите при дерматолог са задължителни поне два пъти в годината. Единият - след края на лятото.

Снимка 429506

Източник: iStock

Важно е и сами да следим за появата на нови бенки, защото в голяма част от случаите те се оказват проблемни. Изникват по кожата като реакция на естествения процес на стареене, в отговор на излагане на слънце, генетични изменения или прием на някои лекарства.

Трябва обаче да сме нащрек и за изменения в наличните стари. Безопасните бенки са кръгли или овални, плоски или съвсем леко повдигнати, в един цвят, с размер колкото гумата на молив, по тях може да има израснали косъмчета.

Бенките не биват да бъдат подлагани на никакви дразнения, а ако ни създават дискомфорт, се нуждаем от консултация с дерматолог.

Нектарините и как помагат при грижата за кожата

Ползите от яденето на нектарини

Не само вкусни, но и много здравословни

Ако новопоявила се бенка не прилича на другите, които имаме по тялото, това вероятно е признак, че тя е меланом. Това обаче може да се установи с точност само от специалист. А ако подозренията се окажат верни, се пристъпва към премахване, пише Guardian.