На всеки се е случвало да заспи с влажна или дори мокра коса. И колкото и невинно са изглежда на пръв поглед, оказва се, че това е нещо, което може да има доста неприятни последствия за кожата на скалпа, лицето и други части на тялото.

Възглавницата, бактериите, мъртвите клетки, акарите и колко често да перем калъфката й

Колко често да перем калъфката на възглавницата

Според дерматолозите

Дерматолозите са единодушни, че когато мъртвите кожни клетки, гримът и естествените масла, които остават по калъфката на възглавницата, се "смесят" с мократа коса, налице са последствия като гъбични и бактериални инфекции и сърбящ скалп и пърхот.

Причината е, че някои бактерии и гъбички виреят в топла, влажна среда и ако косата остане неизсушена часове наред, те спокойно се размножават върху кожата на главата.

Друго следствие е развитието на гъбично акне или други подобни възпаления, които често са сърбящи и дори болезнени. Засягат обикновено лицето, но може да се разпространи и по врата, раменете и горната част на гърба, особено ако косата е по-дълга.

Снимка 611858

Източник: iStock

Този тип инфекции могат да засегнат и хората около нас, особено при близък контак. Пример за това е т.нар. импетиго - заразна бактериална инфекция, която може да се появи навсякъде по тялото и лесно се разпространява от човек на човек. Особено чрез споделяне на лични вещи като кърпи или спално бельо.

Най-важното и лесно нещо, което може да направим, за да избегнем всичко това, е да сменяме често калъфката на възглавницата - с която човек има пряк контакт средно около седем часа в денонощие. Добре е да го правим поне веднъж седмично, като за предпочитане е да използваме калъфки, изработени от коприна и сатен. Вариант е и използването на протектор като допълнителен защитен слой между калъфката и възглавницата.

Снимка 611856

Източник: iStock

Но преди всичко е добре просто да изсушим добре косата си преди лягане. От Glamour съветват да наблегнем на корените, тъй като тази зона има най-пряк контакт с възглавницата. Особено стриктни трябва да бъдат хората с екстеншъни, тъй като продължителната влага може да повлияе на качеството и дори да доведе до по-бързото им изпадане.

Къпането под душа и в какъв ред да мием косата, тялото и лицето си

Грешката, която допускаме под душа

В каква последователност да се мием

Ако все пак се случи да заспим с мокра коса - поради липса на достатъчно време или притиснати от обстоятелствата, добре е да сме наясно за възможните рискове за подобни бактериални и гъбични инфекции. И ако имаме някакви съмнения в тази посока, да потърсим без колебание лекарска помощ.