Една от най-вкусните разядки на света идва от Близкия Изток. Представлява пюре от печен патладжан със сусамов тахан, лимонов сок, чесън, зехтин и сол. Може да се добавят мента, лук и различни подправки. А звучното ѝ име е повече от любопитно.

Какво се крие зад името Баба Гануш? Няма никакви баби Гани, това поне е сигурно. Един от възможните отговори намираме в сайта Grammarphobia и той е доста интересен, защото това ястие може да се е родило и в харем... 

Произхожда от арабската фраза baba gannuj, в която baba означава баща или татко, а gannuj е нещо като поглезен. Най-вероятно ястието е измислено от член на кралския харем. Така че поглезеният татко може да е бил султан.

Снимка 494046

Източник: iStock

Чували сме и други версии, които също са доста интересни. Като "дърт дядо", защото дъщеря решила да поглези с това пюре беззъбия си баща. Или историята за учителя Ганеш, на когото благодарен ученик кръстил вкусната разядка.

Между другото, може да го срещнете изписано по няколко начина - baba ghanouj, baba ghannouj или baba ganoosh.

Дори и да не беше толкова популярна закуска, бихме се обзаложили, че Баба Гануш ще живее, дори само заради прекрасното си звучно име.

Мелба, Хелън Мичъл, Огюс Ескофие и връзката между сладоледа, оперната певица и френския готвач

Защо мелбата се казва мелба

Кой се крие зад името на прочутия десерт