Откакто Австралия е в пламъци, много се изписа по темата. Добре ни е известно, че определени части на континента са горяли през годините. Разликата днес е, че сегашните мащаби на пожарите унищожават огромни площи всяка една минута.

Австралия е изправена пред безпрецедентна национална криза, тъй като пожарите се разрастват в цялата страна. От септември около 20 души са загинали и 28 се смятат за изчезнали, а над 1500 домове са разрушени. Смята се, че загиналите животни в пожарите до момента са над половин милиард.

Според изследване на НАСА, вследствие на сегашните горски пожари в Австралия в атмосферата са изхвърлени над 250 милиона тона въглероден диоксид - близо половината от количеството, което обикновено се изхвърля в цяла Австралия за година.

Коалите, пожарите в Австралия и ще изчезнат ли животните

Коалите са пред изчезване

Безпомощни пред бедствието

Цените на хранителните продукти се покачват. Застрашена е реколтата на австралийските лозари. Димът от пожарите нанася поражения и на земеделските култури и фермерите се притесняват за своите животни. В цели градове и села поминъкът на хората е застрашен.

Ситуацията е повече от мрачна, а австралийците са изтощени и разочаровани от липсата на ясно ръководство и решение с проблема. Обезкуражени от нарастващата криза, те се насочват към социалните медии и молят за помощ. 

Малко след като започнаха да се разпространяват новините за пожарите, много известни личности побързаха да изразят в социалните мрежи ангажираността си към бедствието, което касае не само Австралия, но и цялото човечество.

И докато повечето от тях просто използваха известността си и огромното влияние, което имат над феновете, като ги помолиха да дарят средства за спасяването на страната, някои от звездите не се поколебаха и за миг, за да направят сами дарения на огромни суми.

Типичен пример за това са Никол Кидман и Пинк, които дариха по 500 хиляди долара на Австралия за овладяването на пожарите, както и австралийската тенисиската Ашли Барти, която дари 250 хиляди долара.

Тъй като усилията за набиране на средства нарастват в отговор на кризата, астралийският комик Селест Барбър също се включи като направи кампания за дарения. Тя вече е събрала над 28 млн. долара, с които ще помогне на пожарната служба на Нов Южен Уелс да се бори с опустошителните пожари в държавата.

Редица организации и доброволчески служби помагат в усилията за борба с пожарите и възстановяването на засегнатите общности. Ако искаме наистина да помогнем, можем да го направим по няколко начина.

Австралия, глобалното затопляне и как страната прескочи прага от 1.5 градуса по Целзий през 2019 г.

Австралия достигна критичната точка

Най-горещата година в историята

Директно към противопожарните служби:

Още организации:

 • Австралийският фонд за подпомагане и възстановяване при бедствия към Червения кръст помага за подкрепа на центрове за евакуация и програми за възстановяване на засегнатите общности.
 • Страницата GoFundMе е създадена като фонд за подпомагане на различни общости при кризи.
 • The Victorian Bushfire Appeal е мястото, където държавният премиер Даниел Андрюс насърчава да се правят дарения. Организацията директно предоставя средства на засегнатите от пожарите.
 • Foodbank приема дарения, за да помогне на хората с храна и неща от първа необходимост по време на криза.
 • Givit е организация с нестопанска цел, която се грижи за нуждаещите се, като дава възможност за дарение на средства и други стоки. 
 • The St Vincent de Paul помага на хората на място като им осигурява храна, дрехи и емоционална подкрепа. 
 • Ще бъде необходима и по-дългосрочна подкрепа за общности, засегнати от пожарите, след като бъдат овладени. За тази цел помага Фондацията за обновяване на селските райони и региона. Можем да дарим на FRRR тук.
 • The Salvation Army има страница за дарения при бедствия, създадена за предоставяне на подкрепа на местните общности, засегнати от пламъци.

Помощ за животните:

 • The RSPCA защитава домашни любимци, добитък и диви животни, засегнати от пожарите, като помага за евакуирането на животни от зоните на бедствия.
 • The World Wildlife Fund приема дарения за подпомагане на дейностите по опазване на животните, по-специално на коалите. Парите могат да помогнат за осигуряване на спешна помощ по време на огньовете.
 • Зоологическите градини в щата Виктория създадоха фонд за спешна помощ на дивата природа.
 • Болницата за коали The Port Macquarie вече е събрала над два милиона долара, за да помогне за търсенето и защитата на коалите в региона.
 • The Kangaroo Island Wildlife Park бе силно засегнат от пожарите в Южна Австралия. Той се нуждае от дарения за подпомагане на разходите за ветеринар и други нужди.
 • Wires е австралийска организация за спасяване на диви животни, която по безброй начини помага за поддържане на фауната в Австралия. 

анкета

Бихте ли дарили средства за борбата с горските пожари в Австралия?

Виж резултати

Да, бедствието засяга целия свят 59.9%

Не, местната власт трябва да се справи с този проблем 6.2%

Да, защото ми е жал за безпомощните животни 19.2%

Не, да помагат богатите 14.7%