Неслучайно Австралия е наричана "Крепостта Австралия". Страната има едни от най-строгите ограничения в света от началото на пандемията.

Дълъг ковид, коронавирус пандемията и защо стресът, депресията и психичното състояние оказват влияние

Стресът - директно свързан с дълъг ковид

Ново изследва показва връзката на психичното ни състояние с болестта

Въпреки това обаче продължава да регистрира около 5500 случая на заразени всеки ден, показват официалните данни. И това се случва докато все още се води като държава с население, което в по-голямата си част е вече ваксинирано.

Починалите от вируса в Австралия са около 15 000 души - число, което действително звучи главозамайващо високо, но всъщност е по-ниско в сравнение с много други нации. По-голямата част от смъртните случаи, оказва се, са отчетени след като страната отвори границите си.

Снимка 589386

Източник: iStock

За период от около две години бяха затворени международните граници на Австралия, която наложи строги ограничения и върху движението в нея. "Бъдещи пикове" на вируса се очаква да има и занапред, но е факт, че в момента има "много нисък" брой хоспитализации, пояснява професор Пол Кели, главният медицински директор на Австралия. Според него "кризисната фаза" в страната е приключила, но не и пандемията.

Всъщност задължителната изолация за заразените сред населението беше едно от малкото останали ограничения в Австралия, с което тя се предпазваше. Това изискване обаче няма да е вече валидно от 14 октомври. Още близо две седмици обаче всеки, който има положителен тест за COVID-19, трябва да се изолира за пет дни.

Австралия, инфлуенсърите и колко печелят те в страната

По колко печелят инфлуенсърите в Австралия

Не всичко е толкова хубаво, колкото в социалните мрежи

Явно според властите страната е достатъчно стабилна, за да се чувстват гражданите ѝ по-свободни и да могат да си вземат глътка свеж въздух от пандемията. Австралийската медицинска асоциация от друга страна се противопоставя на промяната. Според нейни представители онези, които настояват за това облекчение на мерките, не са "научно грамотни" и излагат животи на риск, пише BBC.