Изглежда като райско кътче, където да прекараме деня по бански и с коктейл в ръка. Не е за препоръчване обаче, защото атолът Бикини, част от Маршаловите острови, е по-радиоактивен от Чернобил.

Причината - ядрените опити, проведени от САЩ тук преди повече от 60 години.

Снимка 324902

Източник: iStock

Всичко започва след бомбите в Хирошима и Нагазаки и последвалата Студена война между САЩ и Съветския съюз. Между 1946 г. и 1957 г. американското правителство провежда повече от 70 ядрени опита на Маршаловите острови - архипелаг, който се намира насред Тихия океан, някъде между Хавай и Филипините.

Най-голямата експлозия, случила се на 1 март 1954 г., е 1100 пъти по-мощна от тази над Хирошима. Тя образува кратер с диаметър 1.5 км и дълбочина 75 метра.

Снимка 424545

Източник: iStock

Учени от Колумбийския университет са тествали 129 проби от кратера и установяват притеснително високи нива на радиоактивните плутоний, америций и бисмут.

Чернобил, Cryptococcus neoformans, гъбите, които поглъщат радиация, и как могат те да са полезни за астронавтите

Чернобилските гъбички, които имат място в космоса

Природата е пълна с тайни

Ефектът върху привидно идиличната природа е унищожителен, макар на пръв поглед животът край атола да процъфтява. Риби тон, акули, раци и огромни коралови рифове се хранят с радиоактивна храна и живеят необезпокоявани от човешко присъствие.