iPhone 12 се появи през октомври без зарядно в комплекта, а Apple постави силен фокус върху безжичното зареждане посредством новата MagSafe технология.

Apple iPhone 12, iPhone 12 mini и всичко за новите модели на компанията

Новите модели iPhone 12 - по-достъпните и компактни телефони на Apple

Най-голямата промяна в дизайн от iPhone X насам

Още при представянето на новата генерация телефони компанията обяви, че апаратите съдържат повече магнити от преди, посредством които безжичното зареждане става по-бързо и ефективно.

Първоначално бе съобщено, че MagSafe не крие рискове и магнитите в телефона не биха оказали влияние върху определени медицински устройства, които някои потребители ползват ежедневно.

Снимка 500487

Източник: Apple

По-рано този месец обаче проучване на Heart Rhythm Society установи, че допълнителните магнити в гърба на iPhone действително могат да се окажат опасни и да нарушат работата на жизненоважни медицински апарати.

В това число влизат сърдечните пейсмейкъри и дефибрилаторите, но и други импланти, които могат да бъдат засегнати от магнитното поле на телефона.

Резултатите от проучването изглежда са напълно реални, тъй като след появата им Apple излезе със становище, в което предупреждава за рисковете.

Снимка 504141

Източник: iFixit

Според обявената от компанията информация, хората с пейсмейкъри не трябва да държат iPhone 12 на по-малко от 15 сантиметра от себе си, а когато телефонът се зарежда безжично дистанцията трябва да е минимум 30 сантиметра.

iPhone 12 mini, Apple, MagSafe и как малкият смартфон се зарежда различно от останалите модели

Какво не ни казват за iPhone 12 mini, а трябва

За какво си замълча Apple

Apple също така съветва всички собственици на новия телефон, които разчитат на определени медицински устройства в ежедневието си, да се консултират с лекаря си и с производителя на съответното устройство.