Тазгодишните модели iPhone 12 и iPhone 12 mini доказват, че слуховете не са нещо напълно безпочвено, защото в тях се крие поне капка истина.

Вчера вечерта Apple представи дванадесетата си генерация телефони, измежду които е очакваният mini модел, който ще е и най-достъпният от всичките четири модела.

Засега ще оставим Pro и Pro Max настрана и ще разгледаме iPhone 12 и 12 mini, тъй като именно те ще са и най-популярните от новите модели на Apple тази година.

Снимка 500485

Източник: Apple

Веднага забелязваме, че профилът на iPhone 4 e възроден в модерна и изчистена форма с алуминиева рамка и стъклен гръб.

iPhone 12 е с 6.1-инчов дисплей със значително по-висока плътност на пикселите спрямо iPhone 11, а самият екран е покрит с т.нар. Ceramic Shield - материал, който осигурява до четири пъти повече устойчивост при изпускане.

iPhone 12 mini пък е с наистина мини размери и диагонал на екрана от едва 5.4 инча. Като изключим цената, размерът е е другата разлика между двата модела, докато останалите им показатели са еднакви.

Снимка 500489

Източник: Apple

Откъм хардуер, и двата телефона могат да се похвалят с чипа A14 Bionic, който е първият, разработен по пет-нанометров процес, но предпочитаме да изчакаме, преди да говорим дали е най-бързият и мощният на пазара. Със сигурност обаче е най-мощният в iPhone до момента.

Камерите са двойни и имаме сензор с широк ъгъл и 12 мегапиксела, докато основният сензор също е с 12МР, f1/6 бленда, оптична стабилизация, до 2х оптичен и до 5х цифров зуум.

За първи път iPhone разполага с Dolby Vision HDR, а друга новост е нощния таймлапс, като, разбира се, има подобрения и при обикновените нощни снимки.

Снимка 500488

Източник: Apple

Видеа можем да записваме с 4К резолюция при 60FPS, но едва ли ще можем да го правим твърде често с 64-гигабайтовия базов модел, тъй като най-вероятно ще пълним паметта му сравнително бързо.

Сега обаче трябва да споделим и още една "новост", която смути мнозина - за първи път телефоните на Apple идват без включен адаптор за зареждане, като няма и слушалки EarPods.

Вместо това, имаме само кабел с USB-C към Lightning, което означава, че всеки, който няма лаптоп с USB-C, ще трябва да си купува преходник или адаптор от Apple. Останалите пък ще свикват с това да зареждат телефоните си от компютъра или други устройства със С-порт.

Снимка 500487

Източник: Apple

За сметка на това Apple представи MagSafe технология за безжично зареждане, базирана на магнити и съвместима с различни калъфи и кейсове, които също можем да си купим отделно.

Утешителната награда тук е, че Apple успява да направи двата телефона сравнително достъпни, така че да ни останат средства за някоя от многото джаджи, с които можем да ги оборудваме.

Снимка 500490

Източник: Apple

Цената на iPhone mini започва от 699 долара, а тази на iPhone 12 - от 799 долара, като, разбира се, и двата модела са готови за 5G мрежите.