Докато у нас се борим със заснежени пътища и заледени тротоари, в Антарктида, където в момента е летен сезон, някои изследователи си позволяват да се разхождат по вечните ледове по тениска.

Това не са тренировки за издръжливост а-ла Уим Хоф, а резултат от изключително високите температури в Антарктида, които наскоро кулминираха в нов рекорд.

Аржентински екип от метеоролози са регистрирали най-високата температура на територията на континентална Антарктида от 1961 г. насам, след като наскоро съобщиха, че живакът в термометрите им е достигнал цели 18.3 градуса по Целзий.

Рекордът е отчетен в станция Есперанса, която се намира на най-близкия до Южна Америка полуостров в ледения континент, пише The Guardian.

Най-голямото притеснение на учените е, че новият рекорд идва само пет години след предишния от март 2015 г., когато температурата е достигнала 17.5 градуса по Целзий.

Снимка 465585

Източник: iStock

Това е и един от най-бързо затоплящите се райони на планетата с повишение в средните годишни температури от три градуса по Целзий за последните 50 години, казват от Световната метеорологична организация.

По техни данни, на територията на полуострова няма нито един ледник, който да не е в процес на топене.

Антарктида, топенето на ледовете и новият рекорд по Коледа

Рекордното коледно топене на Антарктида

Двойно повече лед от обикновено

Учените обаче казват, че големият проблем в случая не са милионите литри сладка вода, която се излива в океана, а фактът, че водата прониква в миниатюрни пукнатини в съществуващите ледени масиви и по този начин ускорява техния разпад.