Откакто горите на Амазонската джунгла са в пламъци, много се изписа по темата. Добре ни е известно, че определени части на Амазония горят всяка година. Разликата днес е, че сегашните мащаби на пожарите са безпрецедентни и унищожават огромни площи всяка една минута.

Амазонка, пожарът в тропическите гори и какви са мащабите на бедствието

Амазонка гори, целият свят изгаря

Белите дробове на планетата са в пламъци

Малко след като започнаха да се разпространяват новините за пожарите, много известни личности побързаха да изразят в социалните мрежи ангажираността си към бедствието, което касае не само Южна Америка, но и цялото човечество. Факт е обаче, че въпреки многото постове, истинска подкрепа чрез дарение не последва от почти никой от тях.

Един от първите, които изрази разочарованието си, че не се взимат никакви мерки, но и готовността си за дарение, беше генералният директор на Apple Тим Кук. 

"Ужасяващо е да гледаме как пожарите опустошават Амазонската тропическа гора - една от най-важните екосистеми в света. Apple ще направи дарение, за да запази биоразнообразието и да възстанови незаменимата гора на Амазонка в Латинска Америка", написа в Twitter профила си Тим Кук вчера, 26 август.

Леонардо ди Каприо също не остана безучастен. Той даде пет милиона за борба с пожарите в Амазония. Фондът за опазване на околната среда, в който участва и вдовицата на Стив Джобс, обяви, че средствата са налични.

Леонардо ди Каприо, Амазонската джунгла, пожарите там и какво вбеси актьора

Какво ядоса Леонардо ди Каприо

Актьорът не е никак доволен от случващото се

От много години насам Ди Каприо е силно ангажиран в борбата с климатичните промени. На няколко пъти той призоваваше ситуацията в Амазония да се приеме сериозно от световния елит и да се вземат мерки. Въпреки призивите му, за момента няма информация за други известни личности, които да са дарили парични средства.

Именно защото унищожаването на тези гори може да бъде пагубно за цялото човечество, е важно да осъзнаем, че само чрез споделяне няма да спасим Амазонската джунгла, която наистина е "белият дроб" на Земята. Ако искаме наистина да помогнем, можем да го направим по няколко начина: 

  • Като направим дарение на Rainforest Action Network, за да защитим един декар земя от Амазония.
  • Като направим дарение на Rainforest Trust. От 1988 г. насам организацията е спасила над 23 милиона декара.
  • Като направим дарение към World Wide Fund for Nature (известен като Световния фонд за дивата природа в САЩ и Канада), който работи за опазване на видовете в Амазонка и по целия свят.
  • Като посетим Ecosia.org - търсачка, която засажда по едно дърво на всеки 45 търсения, които стартираме.
  • Като разгледаме петициите на Change.org. Адвокат в Рио Бранко е натрупал над три милиона подписа за мобилизиране на разследване на амазонските пожари.
  • Като дарим средства на Amazon Watch, организация, която защитава екваториалните гори, правата на коренното население и работи за справяне с климатичните промени.
  • Като направим дарение на Amazon Conservation Team, който екип работи за борба с изменението на климата, защитава Амазонка и коренното население там.
  • Amazon Conservation приема дарения и ни дава възможност да изберем точно за какво да отидат парите ни. Можем да помогнем за засаждане на дървета, да защитим местообитанията и т.н.
  • Като направим дарение за One Tree Planted, която организация работи за спиране на обезлесяването по целия свят и това в Амазонската екваториална гора.
  • Като подпишем петицията на Greenpeace, която е насочена към бразилското правителство с призив да се задейства, за да спаси Амазонската джунгла и да се защитят земите на местното население.
Амазонската джунгла, пожарите и какво трябва да знаем за тях

Какво трябва да знаем за пожарите в Амазонка

Кой е виновен за случващото се