Амазония е най-зеленото кътче на нашата планета, което обаче в последните години е поставено под сериозен риск. Учени и еколози алармират, че не само климатичните промени и сушата са виновни за случващото се в Амазонската джунгла, но и дейността на местните, които извършват нерегламентирана сеч и унищожават цели екосистеми.

Учените са на мнение, че доближаваме върховата точка, в която гората няма да има достатъчен капацитет да бъде дом на всички животни и организми, и да изпълнява своята роля за регулиране на климата и качеството на въздуха. А това може да бъде необратимо.

И докато най-мрачните прогнози гласят, че след време Амазония може да се превърне в пустиня, други откриват надежда в младите дървета, които се срещат там. Според изследователи от University of Exeter's Global Systems Institute, младите дървета са доста приспособими и след време могат да заместят ролята на по-възрастните балдахинни дървета, които са изсечени или няма да издържат на сушата.

Снимка 491303

Източник: iStock

Оказва се, че младите екземпляри са намерили свой метод да се приспособят към трудните и необичайни условия в джунглата. Те променят начина, по който обработват водата, за да задържат повече влага и да оцеляват дори на места със засушаване или такива без достатъчно слънчева светлина.

Изследователите проучват десетки млади дървета в джунглата и доказват, че тези, които са в области със засушаване, имат повишена способност да фотосинтезират. Въпреки оскъдната слънчева светлина, те успяват да произведат достатъчно енергия за обмена на въглероден диоксид и кислород.

Снимка 491301

Източник: iStock

Изводът от това откритие е, че младите дървета в Амазония са по-устойчиви на промените от възрастните и са по-способни да реагират на суша като променят морфологията си, за да си набавят всичко необходимо и да продължат живота си.

Амазонската джунгла, най-голямата тропическа гора в света и мистериите на Амазония

Мистериите на амазонската джунгла

Какво се крие там

Големите дървета с балдахин в момента поема 95% от слънчевата светлина, а за младите остават едва 5%. Но с времето, сечта и сушата това се променя, затова неизменно и обликът на Амазонската джунгла ще се промени. Но тя по-скоро ще остане гора, отколкото да се превърне в савана, предава Popular Science.