Един от проектите, които Илон мъск развива в последните години, е Starlink - система от околоземни спътници, които ще осигуряват интернет свързаност дори в отдалечени точни на света, където обичайните доставчици нямат покритие. А интересът към услугата расте непрекъснато, което накара собственикът на SpaceX да поиска разрешение за увеличаване на броя на потребителските терминали от 1 на 5 милиона.

Starlink, Илон Мъск и как ще се свързваме с интернет сателитите

Как ще се свързваме с интернет сателитите на Мъск

Ще ни е нужна "летяща чиния"

Явно заинтригуван от успеха, който очевидно ще има Starlink с официалното пускане на услугата, Джеф Безос отново се изправи в пряка конкуренция с Илон Мъск. Преди дни основателят на Amazon е получи така чаканото около година одобрение от Федералната комисия по комуникации за своя Project Cuiper.

С тази стъпка най-богатият човек на света получи зелена светлина за изстрелването на 3236 сателита в земната орбита, с които да осигурява интернет по целия свят на всички желаещи. Половината от тях ще бъдат изстреляни до 2026, а останалите - до 2029 г. Те ще обикалят около 590-ти и 630-ти километър на земната орбита.

Според комисията, с реализирането на проекта на Безос, в който той ще инвестира над 10 милиарда, ще се повиши общественият интерес и достъпността на подобен тип сателитни услуги сред потребителите не само в САЩ, но и по целия свят, предава Forbes.

Не липсват обаче и известни притеснения, и то напълно основателни. Основното е, че с толкова много сателити в земната орбита ще стане пренаселено и рискът от сблъсъци ще бъде доста голям. Все пак, плановете на SpaceX е сателитите им да достигнат цели 42 хиляди, като в настоящия момент "едва" 2000 обикалят около планетата ни.

В момента по три пъти на ден се извършват специфични маневри с цел предотвратяване на сблъсъци, които се задействат, когато два сателита се окажат прекалено близо един до друг. Очаква се това число да се повиши до цели осем на час. А предотвратяването на всички удари изглежда почти невъзможно.

Когато два сателита се сблъскат, това води до изхвърлянето на хиляди отломки, които могат да ударят и повредят и други спътници. В най-лошия случай, може да се случи верижна реакция, която да предизвика създаването на огромен космически отпадък, който ще направи части от земната орбита неизползваема. И ще доведе до огромни загуби за собствениците на сателитите, разбира се. Няма и яснота какво ще се случва със сателитите след като спрат да изпълняват мисията, за която са изстреляни.

Илон Мъск, Джеф Безос и какво разбираме от дийп фейк видеото с тяхно участие

Дийп фейк видеото на Мъск и Безос говори много

Ето докъде сме стигнали с технологиите

Сателитите на Starlink вече оказват влияние и върху нощното небе и пречат на работата на астрономите. Засега не е ясно колко ярки ще бъдат тези на Amazon, но със сигурност Project Kuiper ще се превърне в ново съзвездие от спътници.