Мащабите на проекта за безжичен интернет Starlink, оглавяван от SpaceX и Илон Мъск, са наистина невъобразими.

След като през изминалата година бяха изпратени в орбита първите интернет сателити, планът за тази година е до космоса да достигнат още стотици от тях.

Досега обаче никога не бяхме разисквали как и чрез какви технологии ще можем да се свързваме със сателитите на Starlink и да черпим интернет от тях.

Илон Мъск, SpaceX, Starlink и поредните оплаквания срещу интернет сателитите

Нови оплаквания срещу интернет сателитите на Илон Мъск

Ще заприлича ли нощното небе на пикселизиран екран

Оказва се, че сигналът няма да се прихваща директно от мобилните ни устройства, защото за целта ще трябва да използваме специален рутер на име Starlink Terminal.

По-рано тази седмица Мъск сподели в Twitter, че рутерът прилича на летяща чиния, прикрепена към пръчка, като за ползването няма да са ни нужни кой знае какви умения и знания.

По думите на милиардера, Starlink Terminal може да се настройва сам и посредством мотори да променя позицията си, така че да "вижда" сателитите в небето.

Всичко, което ще трябва да направим, е да включим рутера в контакта и да го насочим към небето, казва Мъск.

Starlink, Илон Мъск и колко ще струва достъпът до интернета на Мъск

Колко ще струва достъпът до “космическия интернет” на Мъск

И колко бърз ще е той

От SpaceX oбаче все още не дават точна дата за активирането на новата интернет услуга. Единственото, което знаем в това отношение, идва от СЕО-то на компанията, който преди време бе обявил, че услугата ще е активна доста преди да бъдат изпратени всичките 30 000 сателита.