Много политици и знаменитости все по-често отправят към човечеството предупреждения за опасностите, които крият дийп фейк видеата.

Какво са “дийп-фейк” новините и защо са проблем

Какво са “дийп-фейк” новините и защо са проблем

Бъдещето на фалшивите новините и порнографията

Ефектите от тях са много и предимно негативни, като най-голямото притеснение е, че този тип видеа могат да служат за преднамерено заблуждаване на потребите и подвеждане при държавни избори или кризисни моменти.

Е, могат да служат и за забавление, какъвто е случаят с дийп фейк порно клиповете или пък наскоро появилото се видео с "участието" на Илон Мъск и Джеф Безос.

Видеото завладя социалните мрежи през последните няколко дни, най-вече заради участието на едни от най-богатите и влиятелните хора на планетата.

В него виждаме лицето на Безос,млепнато за това на талосианийско извънземно от "Стар трек", докато Мъск е "копиран" в тялото на капитан Кристофър Пайк.

Като изключим факта, че Безос и Мъск са достатъчни, за да привлекат погледа на хората, това, което прави впечатление, е нивото, което дийп фейкт технологиите са достигнали.

За незапознат с реалните личности или филма човек кадрите изглеждат напълно достоверни и реалистични, като е почти невъзможно да забележим компютърната намеса с просто око.

Скарлет Йохансон срещу дийп-фейк порното

Скарлет Йохансон срещу дийп-фейк порното

Технологията е проблем не само за знаменитостите

По същия начин могат да бъдат изфабрикувани речи на президенти и други влиятелни личности, а най-тревожното е, че почти не съществуват мерки за ограничаването и идентифицирането на подобен тип съдържание.