Макар да има какво да покаже и така или иначе да е много атрактивна за туристите, испанската столица Мадрид си няма едно - плаж. Това обаче е на път да се промени съвсем скоро. 

През следващата година ще бъде открит най-големият изкуствен плаж в Европа, който ще е само на 40 минути с кола от Мадрид в Аловера, град в провинция Гуадалахара.

И така, колко голям е този плаж? Пясъчната част ще покрие колосалните 15 хиляди квадратни метра, докато съпътстващият "басейн" (въпреки че всъщност е очертан като лагуна) е с площ над 25 хиляди квадратни метра и дълбочина 2.5 метра.

Атракцията ще бъде наречена Alovera Beach и ще бъде дом на водни пързалки, ветроходни лодки, разнообразно спортно оборудване, много палми и шезлонги. В общи линии ще изглежда като крайбрежен курорт. 

Испания, Сиан Грийн-Лорд , Найоми Никълъс-Уилямс, кампанията с жените на плажа по бански и неправомерното използване на снимки

Голямата излагация с провокативната кампания на испанците

Когато имаш готина идея, но я реализираш изцяло погрешно

Излишно е да казваме, че изграждането на гигантски оазис от пластмаса, пясък и вода в район с ограничена вода се оказа малко противоречиво. Откакто проектът е обявен през 2017 г., Alovera Beach е обект на много политически дебати и развитието беше спирано няколко пъти. Противниците на проекта са критични към загубата на вода и общите разходи, които се оценяват на над 15 милиона евро.

Въпреки това създателите на най-големия изкуствен плаж уверяват, че той ще бъде построен по модерна технология и че всъщност няма да е толкова вредно за околната среда. Основно предимство ще бъде, че лагуната ще се пълни само веднъж, за разлика от конвенционалните басейни, изясняват от Time Out. Консумацията на вода ще се равнява на годишното потребление на комплекс от 80 жилища. Ще бъде използвана и технология против изпаряване на водата. Няма да има нужда лагуната да се допълва, тъй като водата в нея постоянно ще се възстановява.

Когато отвори врати някъде през 2023 г., Alovera се очаква да има входна такса от около 10 евро, което е отлична новина за всички жители на Мадрид и туристите, които копнеят за близък плаж, където да се разхладят през летните горещини.