Наскоро испанското правителство реши в разгара на лятото на пусне нова провокативна кампания. По идея на Министерството на равенството на Испания виждаме плакат на пет жени с тела в различни форми и размери. Всички те са на плажа и по бански, с изключение на една, която е без горнище, но се забелязва, че ѝ е извършена мастектомия (операция при лечение на рак на гърдата).

Целта на испанците е да насърчи жените, които се притесняват как изглежда тялото им, уверено да ходят на плаж. А слоганът, който са измислили да върви с кампанията, е "Лятото също е наше".

Оказва се обаче, колкото и хубава да е идеята и посланието им, испанците сериозно са сгафили, тъй като за създаване на изображението са ползвани снимки на жени, които не са давали разрешение за това.

32-годишната Сиан Грийн-Лорд е британски модел. От свои приятели разбира, че нейна снимка е била използвана за кампанията. Нещо повече - от изображението е бил дигитално премахнат изкуственият крак на жената. Тя губи крака си при инцидент. Блъсната е от такси при екскурзия до Ню Йорк през 2013 г., съобщават от BBC.

Освен че са премахнали протезата ѝ за постера, която тя ежедневно носи, испанците са се постарали да сменят и цвета на банския ѝ.

"Не знам как да опиша колко гняв изпитвам в момента. Едно е да използваш снимката ми без разрешение. Съвсем друго е да редактираш тялото ми", коментира моделът във видео в социалната мрежа Instagram.

Освен Сиан Грийн-Лорд, Найоми Никълъс-Уилямс, също британка, се оплака, че снимка от профила ѝ в Instagram е била използвана в постера на кампанията.

Пред Guardian тя споделя, че се радва, че е вдъхновила художничката, но би оценила това да бъде попитана за използване на снимката. Още по-добре, ако ѝ бъде платено.

Испания, жените на плажа по бански и посланията кампанията на правителството

Провокативната кампания с жени по бански (и една без горнище)

Всички жени заслужват да се насладят на плажа

Арте Мапаче, която е създателка на кампанията, се извини за използването на снимки без разрешение на жените на тях. Според нея най-добрият начин да компенсира щетите, до които са довели действията ѝ, е да сподели с петте жени парите, които е получила за работата си по постера. По думите ѝ всяка ще получи равна част.

Въпреки изявлението на Арте Мапаче, Найоми Никълъс-Уилямс продължава да бъде ядосана. Според нея испанското правителство се измъква по много неадекватен начин от ситуацията, като излизат с оправданието, че не са знаели, че това са реални хора, без на практика да се извинят подобаващо. Освен това по думите ѝ, са се извинили само на Жулиет, която е "бяла жена".

"Очевидно Сиан и аз не получаваме такова извинение. Те също казаха в своето "изявление", че са се свързали с всички нас, но не са", пише още тя в своя Instagram.