Въпреки че има много прилики в това как алкохолът влияе на мъжете и жените, не бива да пренебрегваме факта, че съществуват и някои важни разлики.

Жените, алкохолът и връзката с рака на гърдата

Връзката между алкохола и рака на гърдата

Когато количеството е решаващо

Да не забравяме, че не можем да "носим" на алкохол, колкото мъжете, което си има и своето логично генетично обяснение.

Ако жена и мъж пият едно и също количество, нивото на алкохола в кръвта на жената почти винаги ще бъде по-високо от това на мъжа и причините за това са няколко.

Снимка 432526

Източник: iStock

Жените обикновено са по-слаби и по-дребни от мъжете, а не е без значение, когато определено количество алкохол влиза в едно по-голямо и едно по-малко тяло. При еднаква височина и тегло жените абсорбират 30% повече алкохол в кръвта си от мъжете, което значи, че дамите се напиват по-бързо със същото количество алкохол. 

Дори ако жената е със същото тегло като мъжа, тя ще има по-високо ниво на алкохол в кръвта, ако двамата изпият едно и също количество. Причината за това, е, че алкохолът се задържа във водата на тялото, а не в телесните мазнини.

Обикновено жените имат по-висок дял на телесните мазнини от мъжете, което означава, че имат по-ниско съдържание на вода в тялото. Това пък е показателно за факта, че алкохолът в техния организъм има по-висока концентрация в кръвта.

Снимка 405396

Източник: iStock

Освен това мъжете разполагат с по-голямо количество от ензима ADH, който разгражда алкохола в стомаха, преди той да отиде в черния дроб. На практика по-голямата телесна маса е допълнителен фактор, който повишава алкохолната издръжливост на мъжа, заключват от Drinkware.

Напиването, Великобритания и коя е най-алкохолизираната нация

В коя страна населението се напива най-често

Ето ги най-големите пияници