В повечето случаи обръщаме внимание най-вече на краткосрочните последствия от алкохола. Независимо от причината, поради която посягаме към тях, напитките с висок градус дават отражение върху цялостното ни здравословно състояние. Дори да не ги консумираме ежедневно.

Поредното предупреждение за това идва с ново изследване, проведено във Великобритания. То установява, че по-голямата част от жените не са наясно с един научно доказан факт - че консумацията на алкохол повишава риска от рак на гърдата.

Употребата на високоградусови напитки е причината за между 5 до 12% от случаите на това онкологично заболяване при дамите. А нейното прекратяване е най-доброто, което можем да направим, за да редуцираме риска.

Снимка 429842

Източник: iStock

Консумацията на само две унции алкохол на ден увеличава възможността за рак на гърдата с между 11 и 100%. Една унция се равнява на 250 мл бира, 25 мл уиски или 70-80 мл вино. Седмичната алкохолна консумация пък не бива да надвишава 14 унции, пише BBC.

Напиването, Великобритания и коя е най-алкохолизираната нация

В коя страна населението се напива най-често

Ето ги най-големите пияници

Все пак, не е необходимо да зачеркнем съвсем алкохола. Важно е да се консумира в малки количества и задължително не ежедневно