Когато пристигат на плануваната екскурзия в Ирландия след дълъг път, семейство Баркър от Нова Зеландия ги очаква неприятна изненада. Те откриват, че в къщата, която са наели през Airbnb, има инсталирани скрити камери.

5 от най-добрите места за Airbnb настаняване за 2023 г.

7 милиона предложения от Airbnb и едно от най-добрите в топ 5 е в Европа

Ето какво е мнението на потребителите на платформата

Макар това съвсем да не е масова практика в домовете, отдавани под наем в платформата, Airbnb в крайна сметка решават изрично да забранят употребата на камери с цел сигурност във всички имоти, които се отдават под наем при тях.

"Налагаме тези промени след консултации с гостите, домакините и експерти по личната неприкосновеност. Ще продължим да търсим обратна връзка, за да знаем, че правилата ни работят в полза на глобалната общност", коментира Джунипър Даунс от Airbnb в изявления в блога на платформата.

Снимка 475901

Източник: iStock

Тя изтъква, че мнозинството от предлаганите в Airbnb имоти са декларирали, че не ползват камери, което значи, че промяната ще касае малък брой отдаващи под наем. Те имат време до края на април да премахнат камерите.

До момента платформата позволяваше камери в общи помещения като всекидневна, кухня, но въпросните устройства трябва да са видими и изрично споменати в информацията за имота. Камери в спални и бани никога не са били позволени.

Снимка 468735

Източник: iStock

Семейство Баркър все пак дава няколко съвета как да проверим за камери в жилището, което сме наели при пътуване. Когато загасим всички светлини в помещението, ползваме фенерчето на смартфона, за да открием малки отразяващи повърхности, които биха могли да са скрити камери. Съществуват и мобилни приложения, които откриват скрити камери.

Най-честите места, където камерите може да са маскирани, са гръбчета на книги, огледала, детектори за дим, лампи, стайни растения, пишат CNN.